19 Marta, 2024

Prijava

Naučnici otkrili zašto neka djeca ne vole brokoli i karfiol

Mnogi roditelji znaju da je djecu ponekad nemoguće natjerati da jedu povrće, naročito brokoli, karfiol i prokelj.

Dok neki misle da je uzrok tome probirljivost, nova studija otkriva da zapravo postoji naučno objašnjenje zašto djeca ne vole ovo povrće.
Naime, pokazalo se da se bakterije u ustima mogu pomiješati s određenim enzimima u ovom povrću stvarajući neugodan i sumporast miris. Tačnije, povrće iz porodice kupusnjača sadrži spoj koji se zove S-metil-L-cistein sulfoksid. On proizvodi snažan miris kada stupi u interakciju s istim enzimom koji dolazi iz bakterija u oralnom mikrobiomu.
Ironija je da studija kaže kako bi roditelji zapravo trebalo da krive svoj mikrobiom ako njihova djeca ne vole da jedu brokoli. Prethodne studije pokazale su da se nivo ovog spoja koji stvara neugodan miris razlikuje od osobe do osobe.
Međutim, roditelji i njihova djeca obično imaju vrlo sličan sastav mikrobioma u pljuvačci.
Imajući to na umu, istraživač Demijan Fran i njegov tim iz Australijske nacionalne naučne agencije (CSIRO) ispitali su kako i odrasli i njihova djeca reaguju na povrće iz porodice kupusnjača u zavisnosti od sastava mikrobioma. Prvo i najvažnije, otkriveno je da djeca s višim nivoima reaktivnih spojeva u pljuvačci ne vole brokoli, karfiol i slično povrće.
Dalje, dimetil trisulfid rangiran je kao najnepopularniji miris koji dolazi iz sirovog brokolija i karfiola među djecom i njihovim roditeljima. Autori studije kažu da ovaj spoj miriše pokvareno i podsjeća na sumpor i trulež.
Studija, u kojoj je učestvovalo 98 parova djece i roditelja, objavljena je u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: