19 Aprila, 2024

Prijava

Milinović: Nikakav politički uticaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je nezavisna agencija koja radi u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, jer samo na takav način može ispoštovati striktne procedure i pravila kako domaćeg zakonodavstva tako i međunarodnih propisa iz svoje nadležnosti, kojih je dužna da se pridržava – izjavio je generalni direktor Agencije Draško Milinović, u vezi s aktuelnom temom prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

Milinović je rekao da nikakav politički uticaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH, niti staviti Agenciju u položaj da radi za bilo čiji interes, osim za interes građana.

– U oblasti telekomunikacija i procesu digitalizacije ključna je saradnja BiH sa zemljama regiona na čelu sa Srbijom, zbog koordinacije veoma složenih procesa koji prate ovu oblast – naglasio je Milinović.

U saopćenju RAK-a se navodi da je Agencija u protekle dvije godine obavila niz konsultacija s javnim i komercijalnim emiterima i zainteresovanim stranama u ovom procesu i u skladu s tim je 2021. godine raspisan Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS D, a u skladu sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Dodaje se da je uslovima javnog poziva bio predviđen rok od 45 dana za prijavu i na njega su se mogla javiti sva pravna lica sa sjedištem u BiH registrovana za obavljanje djelatnosti iz oblasti telekomunikacija, a među kojima i dominantni telekom operateri bez ikakvih ograničenja.

– U novembru 2021. godine, u skladu s provedenim javnim pozivom, dodijeljena je Dozvola za MULTIPLEKS D i upotrebu radiofrekvencijskog spektra operateru Multipleksa D u svih devet digitalnih regija na teritoriji Bosne i Hercegovine – navode iz RAK-a.

Napominju da su u proteklom periodu komercijalne TV stanice iskazivale interes za pristup MUX-u D ili u svih devet digitalnih regija ili regionalno, te sklopile komercijalne ugovore sa Multipleks operaterom.

S obzirom na to da je kapacitet Multipleks-a D skoro u potpunosti popunjen, a u skladu sa upitima emitera koji još nisu pristupili MUX-u D, Agencija će u narednom periodu iznaći rješenje za nastavak ovog procesa kako bi svi zainteresovani emiteri mogli preći na digitalno zemaljsko emitovanje – navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: