27 Maja, 2024

Prijava

‘Biser mora’ 18. put okuplja šefove kuhinja mediteranskih i evropskih regija

Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER) 18. put organiziraju “Biser mora”, najveće kuharsko takmičenje i festival gastronomije u regiji koji okuplja stotine učesnika iz Hrvatske i inostranstva.

Od 28. marta do 1. aprila 2023. u Supetru na Braču u znanjima i vještinama okušat će se seniori, juniori, ugostiteljske škole, kao i nastavnici kuharstva u nizu kategorija.

Festival nudi i brojne “cooking showove”, degustacije, stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, kao i promocije autohtonih bračkih proizvoda te restorana uključenih u iznimno značajni otočki gastro projekt “Otključaj okuse Brača”.

– Na ‘Biser mora’ u Supetru dobrodošli ste ne samo kao takmičar, nego i kao posjetilac, a posebno će vas zanimati master classovi, besplatne prezentacije jela i proizvoda, ako ste u HoReCa sektoru ili se, pak, želite okušati u kuharstvu kao profesiji. Bit će tu i štošta drugo što ovaj festival već 18 godina čini mjestom gdje dolaze se okušati u znanjima i vještinama kuhari iz preko 20 zemalja, a i dobro zabaviti na našim popratnim programima – kazala je organizatorica Alma Harašić Bremec.

Kulinarske master classove i prezentacije jela nacionalnih gastronomija, između ostalih, vodit će renomirani chefovi Anil Glover iz Indije, albanski kuharski virtuoz Sokol Prenga, a dolazak je najavio i chef Alan Payen, ambasador ŠKMER-a i međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, koji kuha pjevajući evergreene ili raggae.

Posebna je atrakcija gostovanje  Turkish National Culinary Teama. Njihovi slastičari su među najboljim u svijetu, posebno u izradi jestivih kreacija od šećerne paste, poput slatkih skulptura likova iz filmova koje će biti izložene na festivalu. Pokazat će tehnike izrade, kao i tajne zanate kojima osvajaju nagrade širom svijeta, najavili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: