29 Marta, 2024

Prijava

Biden se šali na račun svojih poznih godina

Američki predsjednik Biden za kojeg se spominje da bi mogao da se kandiduje za drugi predsednički mandat, na pitanja o svojim poznim godinama odgovara – šalom.

Nedavno je na jednom skupu rekao – „Sve ove godine koje sam proveo u Senatu, što će reći 270 godina”.

Biden, koji sada ima 80 godina, imati će 86 na kraju eventualnog drugog predsedničkog mandata, tako da su njegove godine glavni hendikep za ponovni izbor.

„Pogledajte me!”, kaže Biden svaki put kada ga pitaju o godinama, što je njegov način da istakne svoju izdržljivost pošto je već dvije godine predsjednik SAD.

Biden, koji se još nije izjasnio da li će da se kandiduje 2024. ali o tome kruže priče, sad zastane da se pozdravi i rukuje sa građanima pre nego što ulazi u helikopter ili avion.

Posle nekog govora u Kongresu ili tokom putovanja po zemlji, Biden često se zadrži da se nekim razmeni neku riječ, stane da se s nekim fotografiše, kao da pokazuje da je nova predsednička kampanja, naporna vježba, ali se on toga ne plaši.

Kada su ga mediji prošle jeseni pitali da li je išao na godišnji lekarski pregled, šaljivo je odgovorio – „Stvarno mislite da mi to treba”.

Ljekar je posle pregleda zvanično rekao da je Biden dobrog zdravlja i da je sposoban da obavlja svoje dužnosti. I to uprkos izvjesnoj nespretnosti koju su primetili njegovi republikanski protivnici, koji se smiju kad se predsjednik SAD spotakne dok se stepenicama penje u avion, javlja Beta.

Američki predsjednik zna da je tema o njegovim godinama ozbiljna. Prema jednoj anketi sprovedenoj krajem februara, 65 posto Amerikanaca ga smatra previše starim za drugi mandat.

Međutim, Biden ipak povremeno pravi sitne šale na tu tabu temu među svojim pristalicama.

Biden je početkom nedelje u razgovoru sa sindikatom vatrogasaca rekao da je prvi put izabran u Kongres 1972. u vrijeme kada je imao malo više kose.

Demokratski predsjednik se čak usudio da bude ironičan na delikatnu temu, operaciju moždane aneurizme koju je imao 1988. godine.

„Morali su da mi skidaju vrh lobanje nekoliko puta, da vide da li imam mozak”, rekao je Biden, kojeg neki republikanci ponekad opisuju kao senilnog.

Za Biden, jedan od velikih izazova, ako krene u predsedničku trku biće da pronađe pravi ton za svoje godine, što je pitanje i percepcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: