29 Marta, 2024

Prijava

Unsko-sanski kanton prepoznao potencijal uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj

Na konsultacijama s predstavnicima privrede iz cijelog Unsko-sanskog kantona, koje su održane danas u Bihaću s ciljem razmatranja mogućnosti saradnje sa bh. dijasporom u poticanju privrednog razvoja, istaknuta je važnost saradnje domaćih kompanija s iseljeništvom, te je podijeljeno nekoliko primjera ulaganja dijaspore u taj dio zemlje.

Pojašnjeno je da je USAID projekt “Diaspora Invest“ raspisao javni poziv u okviru kojeg nude sufinansiranje ulaganja dijaspore u kompanije koje nisu starije od tri godine.

– Danas imamo preko 150 primjera značajnih ulaganja iseljeništva u BiH, među njima su brojne iz Unsko-sanskog kantona, koji ima značajne komparativne prednosti za pokretanje proizvodnje za evropska tržišta. Naša dijaspora može pomoći i pomaže u povezivanju s novim tržištima, dovode strane investitore ovdje i ulažu svoj novac, znanje, resurse i vrijeme – poručili su iz USAID projekta “Diaspora Invest“.

Lorena Felić iz Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona je navela da su takvi skupovi prilika da se privrednici upoznaju s novim mogućnostima na tržištu te da Razvojna agencija stoji na raspolaganju.

– Kroz razgovor s učesnicima prepoznajete neke nove primjere ulaganja, sjajne biznis planove i ideje koje mogu napraviti inovacije i napredak u različitim sektorima. Mi smo tu da pružamo podršku, te svakako nastavljamo raditi na tome da razvoj Unsko-sanskog kantona vodi računa o posebnoj važnosti komponente dijaspore i potencijala koji naši ljudi vani imaju – dodala je Felić.

Naglašeno je da Privredna komora Unsko-sanskog kantona već radi kroz različite aktivnosti na mobilizaciji kapaciteta dijaspore.

– Partnerstvo s USAID-om nam omogućava da kroz grant programe ohrabrimo lokalne investitore na nove projekte i ulaganja. Svaki ovakav susret je prilika da saznaju više i prepoznaju koristi koje im komunikacija s razvojnim projektima može donijeti – napomenula je Sanela Sabljaković iz Privredne komore USK, saopćeno je iz projekta “Diaspora Invest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: