28 Marta, 2024

Prijava

„Nosiću dijete u istoj materici u kojoj sam i ja nastala“: Majka donirala organ kćerki i omogućila joj da zatrudni (VIDEO)

Kirsti Briant (29) iz Australije prvo dijete donijela je na svijet 2021. godine. Dijete je nakon porođaja bilo zdravo, ali onda su uslijedile komplikacije.

Zbog obilnog krvarenja uklonjena joj je materica u hitnom postupku histerektomije i to je bio veliki udarac za ovu mladu djevojku koja je oduvijek znala da želi mnogo djece.

Međutim, ona je početkom ove godine bila dio istorijskog momenta – 10. januara su joj stručnjaci u Kraljevskoj bolnici za žene u Sidneju transplantirali majčinu maternicu. A upravo je njena majka došla na tu ideju.

– Kad mi je to prvi put spomenula, rekla sam joj: „Molim te, oprosti, jesi li ti ozbiljna?“. Bila je i te kako ozbiljna. Nosiću dijete u istoj maternici u kojoj sam se ja razvijala – rekla je mlada majka i spomenula da je to prva transplantacija maternice napravljena u Australiji.

Ideja joj nije izlazila iz glave, jer je želja da ima još dece bila ogromna.

– Nakon što je predložila transplantaciju maternice, nekako mi ta ideja nije izlazila iz glave. Znala sam da je to jedina opcija želim li nositi još jedno dete. Taj dar koji mi je majka dala je nevjerovatno velikodušan, ona je zapravo razlog zbog kojeg sam i ja željela postati majka – priznaje Kristi.

Ceo postupak u Kraljevskoj bolnici za žene vodila je ginekološkinja dr Rebeka Dins, koja je pojasnila po čemu se ovaj oblik transplantacije organa razlikuje od ostalih.

– Drugačija je od ostalih oblika transplantacije organa, jer je to privremena transplantacija koja obično traje oko pet godina, što je dovoljno vremena da se ženama omogući imati da imaju decu. Organ se daje privremeno zbog imunosupresivnih lekova koje pacijent mora uzimati – pojasnila je doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: