19 Aprila, 2024

Prijava

Afganistan najrepresivnija zemlja na svijetu za žene

Od kada su talibani preuzeli Afganistan, ova zemlja je postala najrepresivnija na svijetu za žene i djevojke, lišene mnogih svojih osnovnih prava, saopćile su u srijedu Ujedinjene nacije.

U saopćenju objavljenom na Međunarodni dan žena, misija UN-a je saopćila da su novi afganistanski vladari pokazali gotovo “jedinstveni fokus na nametanju pravila koja većinu žena i djevojaka ostavljaju efektivno zarobljenim u svojim domovima”.

Uprkos početnim obećanjima umjerenijeg stava, talibani su uveli oštre mjere od preuzimanja vlasti u augustu 2021. godine, dok su američke i NATO snage bile u posljednjim sedmicama povlačenja iz Afganistana nakon dvije decenije rata.

Zabranili su školovanje djevojčica nakon šestog razreda i ženama prisustvo u javnim prostorima kao što su parkovi i teretane. Ženama je također zabranjen rad u nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama i naređeno im je da se pokriju od glave do pete.

– Afganistan pod talibanima ostaje najrepresivnija zemlja na svijetu po pitanju ženskih prava – rekla je Roza Otunbayeva, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica misije u Afganistanu.

– Bilo je uznemirujuće svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sistematskim naporima da odstrane afganistanske žene i djevojke iz javne sfere – dodala je.

Ograničenja, posebno zabrane obrazovanja i rada nevladinih organizacija, izazvala su žestoku međunarodnu osudu. Ali talibani nisu pokazali nikakve znakove povlačenja, tvrdeći da su zabrane privremene suspenzije, navodno zato što žene nisu pravilno nosile islamske marame ili hidžab i zato što se nisu poštovala pravila rodne segregacije.

Što se tiče zabrane univerzitetskog obrazovanja, talibanska vlada navodi da neki od predmeta koji se predaju nisu u skladu s afganistanskim i islamskim vrijednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: