29 Marta, 2024

Prijava

Arapi ne slušaju Ameriku: Ruska nafta i derivati putuju u Zaliv

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija –uprkos zapadnih sankcija, osjetno uvećavaju uvoz sirove nafte  i petroderivata iz Rusije, tvrdnju zapadnih kompanija za praćenje kretanja tankera na svetskom moru, prenio je danas Rojters. Koliko lane Saudijska Arabija našla se na udaru kritika Zapada, nakon što je u julu udvostručila uvoz ruskog mazuta za potrebe domaćih elektrane u sezoni letnjeg hlađenja, a i da bi otvorila prostor za izvoz sopstvene nafte, primjećeno je svojevremeno na Wall streetu.

U međuvremenu, energo—analitičari kompanije Kpler, ističu da UAE od kasne jeseni 2022. preuzima „više ruskih petro—tovara „ nego ranijih godina, ističe britanska agencija. Prema ovim izvorima, više od 1, 5 miliona barela ruske nafte je od prošlog novembra stiglo u UAE. Zvanični Abu Dabi i rusko ministarstvo energetike nisu ovim povodom odgovorili na upit Rojtersa za komentar.

U međuvremenu, SAD, EU i Velika Britanija poslednjih nedelja javno signaliziraju Emiratima da prekine sa izvozom „ kritičnih roba u Rusiju“ , navodi  „ Fajnenšal tajms“. Koliko u februaru, Džejms O'Saliven šef kancelarije za koordinaciju sankcija SAD, pridružio se Dejvidu O'Salivenu EU izaslaniku za sankcije i Dejvidu Ridu, šefu direktorata Velike Britanije za sankcije u poseti UAE kako bi naglasio značaj „ prekida problematičnog reeksporta „ određenih roba u Rusiju, navodi londonski dnevnik.

Zvanični Vašington je zabrinut da UAE postaje raskršće za isporuke određenih  vitalnih roba  u Rusiju, posebno iz  domena elektronike,  navodi isti izvor.

Inače, UAE je ovih dana zvanično demantovao navode „ Wall streeta „ da Abu Dabi razmatra da napusti OPEK, zbog navodnog neslaganja sa Saudijskom Arabijom oko odluke o ograničavanju proizvodnje nafte Udruženja 23 države petro—izvoznika koje važi do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: