26 Aprila, 2024

Prijava

Turska odustala od kupovine američkih F-16 i prelazi na ruske lovce?

“Vjerujem da će Ankara nakon zemljotresa povući zahtjev za F-16, jer je njegova cijena 20 milijardi dolara”, rekao je član Predsedničkog savjeta za bezbjednost i vanjsku politiku Turske.

Postoji mogućnost da će Turska odustati od kupovine američkih aviona F-16, i da će ih zamijeniti ruskim lovcima, rekao je član Predsedničkog savjeta za bezbjednost i spoljnu politiku Čagri Erhan, prenose “RIA Novosti”.

“Vjerujem da će Turska nakon zemljotresa povući zahtjev za F-16, jer je njegova cijena 20 milijardi dolara”, objasnio je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, turska vlada je pogriješila što je od Vašingtona zatražila borbene avione, jer, kako kaže, ovaj model je već zastareo i nekonkurentan u odnosu na druge avione. Osim toga, Kongres iz “nekog razloga” i dalje odbija da odobri prodaju, dodao je.

“Turska bi trebalo što prije da promjeni odluku o F-16. Postojala je opcija da uzmemo i F-35. Imali smo očekivanja od programa. Ali sada postoje i druge opcije, na primjer, kineski avion koji je Pakistan kupio, ruski avioni, a i lovac ‘jurofajter'”, rekao je Erhan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken priznao je 20. februara da SAD ne mogu da prodaju borbene avione F-16 Turskoj bez odobrenja Kongresa. Prije toga, grupa senatora obe stranke zahtevala je od predsednika Džozefa Bajdena da odloži sporazum dok Ankara ne odobri zahtjeve Švedske i Finske za ulazak u NATO.

Sjedinjene Američke Države su 2021. godine zvanično obavijestile Tursku da je ta zemlja isključena iz programa nabavke najnovijih borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskih sistema PVO S-400.

Kako je predsjednik Redžep Tajip Erdogan kasnije izjavio, Vašington nije vratio uplaćenih 1,4 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: