24 Septembra, 2023

Prijava

Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo tvrdi da je Vijećnica uknjižena nezakonito

Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo pokreće krivičnu prijavu protiv službenika Zemljišno knjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu “zbog nezakonitog donošenja rješenja uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo”.

Također, Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo podnosi žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog nezakonitog donošenja i provođenja rješenja o upisu prava vlasništva nad Vijećnicom 1/1 u korist Grada Sarajeva, uprkos činjenici da još traje žalbeni rok i da je rješenje kao takvo nepravosnažno. navodi se u saopćenju.

– Općina Stari Grad Sarajevo je jedini je državni organ koji polaže pravo na Vijećnicu jer još od 1958. godine ima pravo upravljanja Vijećnicom i upisana je kao ‘posjednik’ Vijećnice do dan danas – naglašava se u saopćenju.

Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo ističe da je Općina Stari Grad 1958. godine dodijelila na korištenje dio Vijećnice Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sarajevo, a Grad Sarajevo nikada nije imao upisano bilo kakvo stvarno pravo na navedenom objektu.

– Općinski pravobranilac Enes Smajlović dostavio je sve navedene dokaze Zemljišno knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu koji su evidentno zanemareni, te postoji opravdana sumnja u zakonitost donesenih rješenja – navode iz Općine.

U postupak je aktivno uključena i Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Općine Stari Grad Sarajevo koja je pratila ovaj predmet kroz postupak aktuelne harmonizacije, te utvrdila da “Grad Sarajevo nikada nije bio upisan u zemljišne knjige ni katastar ni kao vlasnik ni kao posjednik Vijećnice, i kao takav ne polaže nikakva prava”.

– Općina Stari Grad Sarajevo će iskoristiti sva pravno raspoloživa sredstva da dokaže svoje pravo na predmetnoj nekretnini, te da svi oni koji su donijeli i proveli nezakonito rješenje uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo snose pravne posljedice – poručuju iz Općine Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: