29 Marta, 2024

Prijava

Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature

Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korištenje sastojaka sobne temperature.

Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index.hr.

Zašto je sobna temperatura važna?
Temperatura igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka.
Na primjer, kada pomiješate puter i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova vazduha pomažu u provjetravanju putera, što je ključno za celokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda.
Međutim, ako je puter prehladan, neće se dobro pomiješati sa šećerom i vazdušni džepovi se neće pravilno formirati.
Slično tome, mnogi pekarski recepti zahtijevaju dodavanje jaja u smjesu.
Jaja pomažu u vezivanju sastojaka i pružaju strukturu konačnom proizvodu, ali kada su jaja hladna, mogu uzrokovati stvrdnjavanje putera ili drugih masnoća koje se koriste u receptu, što otežava uspješno povezivanje.
Puter na sobnoj temperaturi
Puter je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u pečenju i recepti često zahtijevaju maslac u omekšanom stanju ili sa sobne temperature.
To je zato što se maslac sobne temperature lakše miješa s drugim sastojcima, što rezultira glađom i postojanijom teksturom konačnog proizvoda.
Šećer nije ništa drugo nego milijarda malih kristala s nazubljenim ivicama.
Kada se pomiješa i istuče zajedno s puterom, ivice kristala u puteru izdube male cazdušne džepove.
Ako je puter prehladan, kristali šećera ne mogu prodrijeti kroz tvrdi puter, što rezultira znatno manjom količinom zarobljenog vazdduha, te težim i gušćim konačnim proizvodom.
Kako biste puter zagrijali na sobnu temperaturu, izvadite ga iz frižidera jedan sat prije početka pripreme recepta.
Ako ste u žurbi, stavite puter na tanjir blizu rerne dok je koristite za nešto drugo ili ga narežite na male komadiće i ostavite da stoji na pultu 15 do 20 minuta.
Grijanje putera u mikrotalasnoj kako bi brže omekšao uopšteno se ne smatra dobrom idejom jer bi se mogao otopiti i postati mastan, što će negativno uticati na konačni proizvod.
Jaja sobne temperature
Jaja su čest sastojak recepata za poslastice i peciva, te mnogi recepti zahtijevaju jaja sobne temperature.
Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, a to im omogućava ravnomjernije miješanje s bijelancima i ostalim sastojcima, što rezultira glatkom i ujednačenijom teksturom konačnog proizvoda.
Jaja sobne temperature posebno su važna u receptima s visokim udjelom masti, kao što je torta od sira, jer hladna jaja mogu uzrokovati stvrdnjavanje masnoća, što će rezultirati zgrušanim testom i neujednačenom teksturom.
Iako ne zahtjevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, uopšteno je dobra ideja da ih koristite za proizvode koji zahtjevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača.
Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge poslastice i pekarske proizvode.

Ostali mlečni proizvodi
Mnogi recepti za kolače ili peciva koji počinju s puterom sobne temperature zahtijevaju i mlečne sastojke poput mlijeka, vrhnja i jogurta.
Proces emulgacije počinje s puterom, šećerom i jajima, a nastavlja se s ostalim sastojcima.
Dovođenje svih sastojaka na sobnu temperaturu može biti ključno za postizanje savršenog konačnog proizvoda s laganom i vazdušastom teksturom.
Kako biste doveli sve mlečne sastojke na sobnu temperaturu, izvadite ih iz frižidera sat vremena prije početka pečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: