19 Aprila, 2024

Prijava

WWF Adria obilježava Svjetski dan divljih vrsta

Na ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta, koji se obilježava 3. ožujka, WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode) ujedinjuje neke od najpopularnijih svjetskih brendova u prosvjedu protiv devastacije prirode.

Kao dio kampanje, brendovi, sportske i organizacije civilnog društva širom svijeta uklonit će slike prirode iz svojih zaštitnih znakova na web stranicama i digitalnim platformama. Tako će i sami širiti svijest o gubitku prirode i bioraznolikosti, upozoravajući javnost da dobro pogleda dobro poznati logo koji će na samo jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode, naveli su iz WWF Adrije.

Ove godine u kampanji sudjeluju neki od najpopularnijih svjetskih brendova, kako globalno, tako i u našoj regiji, među kojima je i poznata aplikacija za učenje jezika Duolingo. Budući da je i glas sportskih organizacija diljem svijeta protiv klimatskih promjena i gubitka prirode sve jači, mnogi sportski timovi, poput nogometnog kluba Aston Villa, nastavljaju podržavati ovu kampanju.

U listopadu 2022. WWF je objavio svoj najnoviji izvještaj o stanju planeta koji je otkrio zapanjujuće podatke o padu populacija divljih vrsta za 69 posto u manje od pedeset godina. WWF upozorava da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što uvelike utječe na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posljedice za naš planet.

Nakon toga, svijet se obvezao do 2030. zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode, kroz sporazum usvojen u okviru Globalne konvencije o biološkoj raznolikosti, koju je u prosincu 2022. na COP15 summitu usvojilo 196 zemalja. WWF sada potiče vlade, tvrtke i financijske institucije na provođenje tog sporazuma koji je usredotočen na rješenja koja se bave osnovnim uzrocima ekoloških problema.

“Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature potakne građane da dobro promisle o ljepoti prirode koju predugo uzimamo zdravo za gotovo, a koja prebrzo nestaje pred našim očima. Trebamo što više ljudi koji će podržati naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo i brojne lokalne i regionalne tvrtke pozvali na sudjelovanje, da zajedno pokažemo kako bi izgledao svijet bez prirode. Jako smo sretni da su se našem pozivu odazvali brojni poznati brendovi,” ističe Uroš Delić, menadžer za odnose s tvrtkama u WWF Adriji.

WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature izvorno dolazi od “One minute Briefs”, internetske zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: