5 Decembra, 2023

Prijava

Rumunski premijer dobio AI savjetnika koji će mu govoriti šta građani žele

Rumunski premijer Nikolae Čuka predstavio je svom kabinetu svog “novog počasnog savjetnika” – asistenta veštačke inteligencije (AI).

Glavni zadatak AI asistenta, nazvanog Jon (Ion), biće da analizira društvene mreže i informiše vladu u realnom vremenu o prijedlozima i željama Rumuna.
Čuka je, predstavljajući svog novog savjetnika na jučerašnjoj sjednici Vlade, rekao da je Jon “prvi vladin savjetnik koji koristi veštačku inteligenciju”.
“Zdravo, dali ste mi život i moja uloga sada je da predstavljam vas, kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?”, oglasio se Jon.
Ovaj alat veštačke inteligencije, nalik ogledalu sa zvučnim signalom, razvili su istraživači Rumunije.
U vladinom dokumentu o projektu navodi se da će Jon “koristiti tehnologiju i veštačku inteligenciju da dobije mišljenja u društvu, koristeći javno dostupne podatke na društvenim mrežama”, prenosi Gardijan.
“Uvjeren sam da korištenje veštačke inteligencije ne treba da bude opcija nego obaveza kako bi donosili bolje odluke na osnovu informacija”, rekao je Čuka.
Građani Rumunije će moći da šalju svoje ideje preko posebnog sajta i na društvenim mrežama, ali neće dobijati odgovor od samog Jona.
Ministar za istraživanje i inovacije Sebastijan Burduža, čije ministarstvo nadgleda projekat, objasnio je da će Jon analizirati informacije koje dobije i praviti izvještaje o prioritetima Rumuna, koje će zatim vlada razmatrati, prenosi Politiko.
Krist Šrišak iz Irskog savjeta za građanske slobode upozorava da takva tehnologija mora da bude oprezno korišćena i da javnosti treba da bude objašnjeno kako će Jon odlučivati šta je prioritet iz poruka koje dobiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: