20 Aprila, 2024

Prijava

Borbe ne prestaju u Bahmutu

Žestoke borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Dok Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli napad na njihovu teritoriju, predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je da je riječ o „terorističkom aktu”. Sa druge strane, Kijev je odbacio tvrdnje Moskve.

Nastavljaju se borbe na istoku zemlje. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tokom jučerašnjeg dana širom Ukrajine. Kijev je saopštio da su ruske snage granatirale višespratnicu u Zaporožju. Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su Ukrajinci upali u oblast Brjanska. Federalna služba bezbjednosti Rusije saopštila je, u međuvremenu, da je situacija u toj ruskoj oblasti „pod kontrolom”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, naveo je da su „ukrajinski diverzantni” na ruskoj teritoriji pucali na civile, ističući da je riječ o „teororističkom napadu”. Tvrdnje ruskih zvaničnika, međutim, odbacio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, navodeći da je riječ o „klasičnoj provokaciji” Moskve, prenosi RTS.

Za to vreme, ministari spoljnih poslova zemalja G20 na sastanku u Nju Delhiju nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja o ratu.

Rusija i Kina odbile su formulaciju kojom se od Moskve zahtjeva „totalno i bezuslovno” povlačenje sa ukrajinske teritorije.

Prvi put od početka rata na marginama sastanka, desetak minuta razgovarali su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je ponovo da će Vašington pomagati Kijevu koliko god bude potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: