28 Marta, 2024

Prijava

Zvaničnici EU traže veći budžet za kancelariju predsjednika Mišela, zbog češćih putovanja usljed dešavanja u Ukrajini

Zvaničnici EU zahtjevaju povećanje sredstava za kancelariju predsjednika Šarla Mišela za 28 posto, odnosno za 500.000 eura, zbog plaćanja međunarodnih putovanja koja su pojačana zbog dešavanja u Ukrajini.

Prema pisanju „Politika”, prema procjeni troškova i prihoda budžet za Mišelovu kancelariju bi se povećao sa dva miliona eura na 2,5 miliona evra 2024. godine

Kako se u dokumentu navodi, razlog za ovo povećanje je „uglavnom zbog putnih troškova s obzirom na nastavak intenzivne međunarodne aktivnosti nakon agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine”.

„Politiko” navodi da će budžetski zahtjevi vjerovatno razbjesniti pojedine evropske vlade, koje su već zabrinute da Mišel troši previše vremena na spoljnu diplomatiju umjesto na koordinaciju kompromisa između zemalja EU.

U dokumentu se navodi i da veća budžetska procjena odražava povećanje plata izazvano inflacijom, kao što je slučaj u drugim odjeljenjima Saveta, odnosno očekuje se da će plate u Savetu, u prosjeku da porastu za 6,1 posto, prenosi Tanjug.

Portparol Mišela Barend Lejts naglasio je da se ovo odnosi na „tehnički dokument u koji kabinet nije bio uključen ili konsultovan”, kao i da se kabinet ne miješa u ovu vrstu postupka.

Prema jednoj od tabela u dokumentu stvarni putni troškovi u 2022. godini iznosili su 1,7 miliona evra, a za 2024. se očekuje da će oni porasti na 1,9 miliona evra, što će dovesti do povećanja od 12 posto.

Dokument je upućen Odboru za budžet, gdje će biti razmatran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: