21 Aprila, 2024

Prijava

Ova tri evropska grada ubuduće će naplaćivati turističke takse

Venecija, Valensija i Barselona će uvesti nove turističke takse tokom 2023. godine, što je potez za koji pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi mogao da ošteti granu turizma.

Uvođenje turističke takse pokušaj je da se ograniči “preterani turizam”, prenosi Euroaktiv.
Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlaštenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posjećuju šengenski prostor od novembra ove godine.
Svi turisti koji nisu iz EU morati će da plate sedam evra za ulazak bez viza – i to će morati da se obnavlja na svake tri godine. Sve veći broj španskih regiona također naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smještaju, dok će Valensija krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu.
U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posjetioce, ali će se ove godine povećati. Predsjednik pokrajinskog savjeta Malage Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez.
Kako je rekao, to bi mogao da bude veliki problem za Španiju.
Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posjetioce, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: