7 Decembra, 2023

Prijava

Kina ispred Amerike u razvoju nove tehnologije

Kina prednjači u odnosu na zapadne zemlje u razvoju novih tehnologija, s obzirom da je u grupi 44 novih tehnologija imala prednost u čak 37, pokazuje danas objavljeno istraživanje Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI).

Institut je saopštio da je istraživao tehnologije iz oblasti odbrane, svemira, energetike i biotehnologije, kao i da se 10 najboljih istraživačkih institucija nalaze u Kini, prenio je Rojters.

Istraživanje je pokazalo da američka tehnologija često nalazila drugorangirana, iako njihovi insituti vode globalana istraživanja u izradi kompjutera visokih performansi, kvantnog računarstva, malih satelita i vakcina.

Kina je istakla zapanjujuću prednost u istraživanju, uslijed velikog uticaja i podrške vladinih programa za razvoj. „U proteklih pet godina, Kina je proizvela 48,49 posto svjetskih istraživačkih radova o naprednim avionskim motorima, uključujući i hipersonične avione”, navode iz australijskog instituta i dodaju da je Kina domaćin sedam od 10 svetski priznatih institucija.

U oblasti fotonskih senzora i kvantne komunikacije, snaga kineskih istraživanja mogla bi da dovede do toga da spriječi nadzor zapadnih obavještajnih službi, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda.

Pretpostavlja se da Kina ima monopol u 10 oblasti, uključujući sintetičku biologiju, gdje proizvodi trećinu svih istraživanja, kao i električne baterije, 5G i nano tehnologije.

Kina je poboljšala svoja istraživanja stečenim znanjem u inostranstvu, a podaci pokazuju da je petina najboljih kineskih istraživača bila obučena u zemljama poput SAD, Velike Britanije i Australije, navodi se u izvještaju.

Australijski univerziteti su rekli da se pridržavaju zakonu o stranim uticajima koji su osmišljeni da zaustave ilegalni transfer tehnologije u Kinu. Institut poziva zapadne zemlje da češće sarađuju radi, kako je navedeno, stvaranja sigurnosnog lanaca transfera tehnologije, prenosi Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: