25 Aprila, 2024

Prijava

Uspješno implementiran projekt ‘Ruralni turizam za planinske destinacije’

Potvrdom Evropske unije o okončanju svih aktivnosti u okviru projekta “Ruralni turizam za planinske destinacije”, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je dobilo i zvaničnu potvrdu da je ovaj projekt uspješno realiziran.

Projekt je tokom prethodne godine realiziran u partnerstvu s crnogorskom Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru IPPA II programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 421.331,35 eura, a radi se o prvom projektu finansiranom od Evropske unije u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II), kojeg je implementirao neki od organa uprave u Kantonu Sarajevo.

Oba partnera su, u okviru projekta, provodila tenderske procedure za nabavku opreme potrebne za unapređenje ruralno-turističke infrastrukture u obje obuhvaćene regije, pri čemu su se sve vrijeme prilagođavali potrebama lokalnih zajednica.

Također, urađena je komparativna analiza kategorizacije smještaja u seoskim domaćinstvima na području Kantona Sarajevo i na području Crne Gore, te je kreiran online registar seoskih domaćinstava koji nude smještaj na području Kantona Sarajevo, a koji je predat Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo za daljnju upotrebu.

– Učešće u ovom projektu omogućilo nam je mapiranje i kreiranje prvog kataloga seoskih domaćinstava koja u ponudi imaju noćenja, proizvodnju domaće, organske hrane i kozmetičkih proizvoda, odjevnih predmeta i svega onoga što jedno seosko domaćinstvo čini turističkom atrakcijom. U projektu su učestvovala 23 seoska domaćinstva s područja Kantona Sarajevo i mi sada na jednom mjestu imamo kvalitetnu ponudu svega onoga što možemo iskoristiti za jačanje i promociju ovog vida turizma koji kod nas ima veliki, ali nedovoljno iskorišten potencijal – kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Projektom je pružena podrška seoskim domaćinstvima kroz mentoring i radionice namijenjene povećanju kapaciteta ovih domaćinstava u pružanju adekvatne turističke ponude.

Slijedeći svjetske trendove u promociji turističke ponude, u okviru projekta, kreirana je, osim brošure i online aplikacija – “Rural Holiday” za prezentaciju turističke ponude seoskih domaćinstava u oba regiona (Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ista aplikacija dostupna je za instalaciju na servisu – “Google Play” (Android uređaji) i servisu – Apple App Store (za iOS / Apple uređaji) na linkovima: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.ruralholiday&gl=us i https://apps.apple.com/cz/app/rural-holiday/id1636898955.

Osim navedenog, kreiran je i zajednički promotivni spot, kao i dva kraća promotivna spota za svaku od zemalja pojedinačno.

Također, za svako seosko domaćinstvo koje je bilo podržano kroz ovaj projekt izrađeni su promotivni leci, a objedinjeni katalog turističke ponude ovih seoskih domaćinstava u Kantonu Sarajevo pod nazivom – “Seoski turizam u Kantonu Sarajevo”, može se pronaći na linku: https://mp.ks.gov.ba/preuzimanja/bilteni, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: