24 Aprila, 2024

Prijava

Njemačka je obećana zemlja za radnike iz BiH, ako zarađujete više od ove cifre znači da ste bogati

Mnogi naši građani Nemačku smatraju obećanom zemljom, sa uređenim sistemom i visokim životnim standardom, a poznato je da je još od 60-ih godina prošlog vijeka ova država omiljena destinacija brojnih radnika iz BiH, koji bolju budućnost traže u inostranstvu.

Emigracija u Njemačku je još više dobila na intenzitetu u doba krize, iz koje naše društvo ne može da se iščupa više od tri decenije, a na ruku našim ljudima ide činjenica da najmoćnijoj zemlji EU praktično fale radnici svih profila, za koju je Balkan nepresušan izvor radne snage.

Samac je bogat ukoliko zarađuje više od 3.700 eura mjesečno

Međutim, mnogi se pitaju koliko novca imaju oni koji najviše zarađuju u Njemačkoj? Odgovor je: “Manje nego što mislite”.

Prema studiji, samci se smatraju bogatima ako zarađuju 3.700 eura mjesečno, navode njemački mediji, a prenosi N1.

Velika kuća sa bazenom ili skup sportski auto – možda su neke od ideja koje neki ljudi imaju kada pomisle na bogatstvo, piše Fenix Magazin.

Ipak, pravo je pitanje sa kojom se zaradom neko u Njemačkoj smatra bogatim i može li sebi zaista da priušti život u luksuzu, a informativna služba Njemačkog ekonomskog instituta navodi da na to pitanje nije lako dati odgovor.

Prema analizi tog instituta iz decembra 2021. godine, samac se u 2018. godini smatrao sa “10 posto većim prihodom” ako je imao mjesečni neto prihod od 3.700 eura.

Pet posto stanovništva ostvarilo je prihod od 4.560 evra , a samo jedan posto je ostvario zaradu od 7.190 eura.

Dvije godine ranije prag je bio oko 260 eura niži.

Pojam luksuza za parove bez djece

Kako bi se bogatstvo moglo uporediti s bogatstvom jednog domaćinstva, potrebno je izračunati 1,5 put više od prihoda jednog para, informiše Njemački ekonomski institut, tvrdeći da bračno domaćinstvo nema dvije kuhinje, niti im trebaju dvije dnevne sobe.

U 2018. godini, par bez djece u domaćinstvu s kombinovanim neto prihodom od oko 5.550 eura smatrao se bogatim.

Tako su se parovi sa zajedničkim prihodom od oko 10.790 eura ubrajali  među 1 posto najboljih u društvu, prenosi IW.

Prosječno bogatstvo srednje klase

S jedne strane, mesečni prihod može dati utisak smatrate li se bogatim ili siromašnim, s druge strane, bogatstvo se može odrediti i količinom imovine.

Njemački mediji prenose studiju „Allianz-a“, koja kaže da prosečne osobe u Njemačkoj imaju oko 18.000 evra finansijske imovine.

Prosečno ukupno bogatstvo srednjeg njemačkog društva je oko 71.000 evra, citiraju njemački mediji Njemačku agenciju za građansko obrazovanje (bpb).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: