Mart 22, 2023

Prijava

Кина: несигурна Америка злоупотребљава државну моћ

Забрана апликације за дијељење видеа ТикТок у власништву компаније из Кине, коју је усвојила америчка влада, открива несигурност Вашингтона и представља злоупотребу државне моћи, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

Влада САД је „сувише затегла концепт националне безбједности и злоупотребљава државну моћ да би потиснула компаније других земаља”, рекао је Мао на брифингу, пренио је АП. „Колико несигурне у себе могу бити САД, највећа светска суперсила, да се у толикој мјери плаше омиљене апликације младих?”, запитао је он.

Бела кућа је у понедељак дала свим савезним агенцијама смјернице да у року од 30 дана избришу Тик Ток са свих владиних уређаја. Она ни раније није дозвољавала Тик Ток на својим уређајима.

Тик Ток користи двије трећине америчких тинејџера, али у Вашингтону постоји забринутост да би Кина могла да искористи своја законска и регулаторна овлаштења да добије приватне корисничке податке или да покуша да прогура дезинформације или наративе који фаворизују Кину.

Конгрес и више од половине америчких држава до сада су забранили ТикТок на службеним мобилним уређајима. У Кина су већ дуже време блокиране стане платформе друштвених медија и апликације за размену порука, укључујући YоуТубе, Твитер, Фацебоок и Инстаграм.

Канада је раније данас забранила кинеску апликацију ТикТок на телефонима државних службеника, а ова мјера ступиће на снагу сутра, пренио је Ројтерс, позивајући се званично саопштење послано запосленима у савезној влади.

Одлука је донијета у циљу безбједности података, након што је интерном анализом утврђено да методе прикупљања података ТикТока, чине кориснике осјетљивим на сајбер нападе. Потез је услиједио неколико дана након што је Европска комисија увела сличну забрану, да би осигурала безбједност информација пошто је интерни преглед показао да ТикТок методе прикупљања података могу да оставе кориснике рањивим на сајбер нападе, преноси Тањуг

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti