26 Aprila, 2024

Prijava

Kina: nesigurna Amerika zloupotrebljava državnu moć

Zabrana aplikacije za dijeljenje videa TikTok u vlasništvu kompanije iz Kine, koju je usvojila američka vlada, otkriva nesigurnost Vašingtona i predstavlja zloupotrebu državne moći, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Vlada SAD je „suviše zategla koncept nacionalne bezbjednosti i zloupotrebljava državnu moć da bi potisnula kompanije drugih zemalja”, rekao je Mao na brifingu, prenio je AP. „Koliko nesigurne u sebe mogu biti SAD, najveća svetska supersila, da se u tolikoj mjeri plaše omiljene aplikacije mladih?”, zapitao je on.

Bela kuća je u ponedeljak dala svim saveznim agencijama smjernice da u roku od 30 dana izbrišu Tik Tok sa svih vladinih uređaja. Ona ni ranije nije dozvoljavala Tik Tok na svojim uređajima.

Tik Tok koristi dvije trećine američkih tinejdžera, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi svoja zakonska i regulatorna ovlaštenja da dobije privatne korisničke podatke ili da pokuša da progura dezinformacije ili narative koji favorizuju Kinu.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima. U Kina su već duže vreme blokirane stane platforme društvenih medija i aplikacije za razmenu poruka, uključujući YouTube, Tviter, Facebook i Instagram.

Kanada je ranije danas zabranila kinesku aplikaciju TikTok na telefonima državnih službenika, a ova mjera stupiće na snagu sutra, prenio je Rojters, pozivajući se zvanično saopštenje poslano zaposlenima u saveznoj vladi.

Odluka je donijeta u cilju bezbjednosti podataka, nakon što je internom analizom utvrđeno da metode prikupljanja podataka TikToka, čine korisnike osjetljivim na sajber napade. Potez je uslijedio nekoliko dana nakon što je Evropska komisija uvela sličnu zabranu, da bi osigurala bezbjednost informacija pošto je interni pregled pokazao da TikTok metode prikupljanja podataka mogu da ostave korisnike ranjivim na sajber napade, prenosi Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: