29 Marta, 2024

Prijava

FOTO: Meksički predsjednik tvrdi da ima fotografiju šumskog duha

Meksički predsjednik je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi, kako kaže, mitološki šumski duh sličan vilenjaku, u mitologiji Maja poznat kao aluks.

Andres Manuel Lopez Obrador je napisao da je fotografiju “snimio inženjer prije tri dana, čini se da je aluks”, dodajući: “Baš je mistično”, prenosi RTS.

Noćna fotografija prikazuje drvo i granu na kojoj se vide dva sjajna oka.
Lopez Obrador je dugo izražavao poštovanje prema domorodačkim kulturama i vjerovanjima. Inženjeri i radnici na poluostrvu Jukatan grade turističku željezničku rutu koja je predsednikov najdraži projekat.
Prema tradicionalnom vjerovanju Maja, aluksi su mala, nestašna stvorenja koja naseljavaju šume i polja i sklona su da se poigravaju sa ljudima tako što im, na primjer, skrivaju stvari. Prema vjerovanju, ljudi im ostavljaju male darove kako bi ih umirili.
Mit o aluksu i drugim goblinima tvrdi da su oni nevidljivi, ali da mogu postati vidljivi kako bi plašili ljude. Oni su povezani sa mjestima kao što su šume i pećine i imaju običaj da se kreću u potrazi za darovima.
Vjeruje se da će pozivanjem na njih seljani ostvariti sedam godina dobre žetve i zaštitu svojih njiva i usjeva. Nakon ovog perioda, moraju da zaključaju aluksa u kuću, jer ako pobjegne, počeće da bude agresivan prema ljudima.
Drevna civilizacija Maja dostigla je svoj vrhunac od 300. do 900. godine nove ere na poluostrvu Jukatan i u susjednim dijelovima Centralne Amerike, čiji potomci i dalje naseljavaju ove prostore.
Mnogi nastavljaju da govore jezikom Maja, nose tradicionalnu odjeću i čuvaju običaje vezane za hranu, useve, religiju i medicinsku praksu, uprkos tome što su ovaj region pokorili Španci između 1527. i 1546. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: