28 Marta, 2024

Prijava

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH, po mjeri ruskih ideja

 Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na prvu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu, poručivši da se kao aktivisti za ljudska prava protive onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i Bosnu i Hercegovinu, po mjeri ruskih ideja.

 

– Pozivamo političke lidere naše zemlje i međunarodnu zajednicu da više rade na suzbijanju ovakvih ideja, na zaustavljanju rata, te jačanju solidarnog društva temeljenog na demokratiji i evropskim vrijednostima. Ovim putem izražavamo solidarnost sa svim žrtvama ruskog režima, a posebno s ukrajinskim narodom – istakli su iz UDIK-a u saopćenju za javnost.

Navode da je za njih, kao predstavnike civilnog društva, ukrajinski rat podsjećanje na rat protiv Bosne i Hercegovine. To je sjećanje na, dodali su, opsadu bosanske prijestolnice.

-Ratna dešavanja u Buči i Hersonu podsjećaju na ratne zločine u Brčkom, Foči, Višegradu, Srebrenici ili Prijedoru. Identičan scenario, lažna opravdanja agresora, sve u cilju uništenja jednog multietničkog društva – poručuju iz UDIK-a.

Kako podsjećaju, godina je dana od početka invazije, hiljade je mrtvih, milioni raseljenih. Konflikt je izazvao najveću pometnju u Evropi nakon 1945. godine. Ukrajina je, podvlače, samo vrhunac zla kog je ruski predsjednik Vladimir Putin godinama gradio u Gruziji, Čečeniji, Moldaviji, ali i u Rusiji.

-Ne smijemo zaboraviti proces protiv Pussy Riota, kao ni uskraćivanje prava ruskoj LGBT zajednici. Također, 2021. godine, sudskom je odlukom spriječen daljnji rad Međunarodnog društva Memorial i Centra za ljudska prava Memorial koje su među najistaknutijim organizacijama za ljudska prava u Rusiji. Januara 2023. sud je u Rusiji ugasio i Moskovsku Helsinšku grupu (MHG), najstariju rusku organizaciju za ljudska prava osnovanu 1976. Ovim potezima vlada nastoji ugušiti sve moguće glasove neslaganja te osim organizacija progoni ili hapsi brojne opozicione ličnosti – navodi UDIK.

Nažalost, kako ističu, Putinova djela nailaze na odobravanja u mnogim nedemokratskim režimima u svijetu.

-Iako lider SNSD-a to negira, Bosna i Hercegovina se pridružila paketima sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije čime se ipak svrstala u red zemalja koje proziru podle namjere najveće države naše planete – poručuju iz UDIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: