16 Aprila, 2024

Prijava

U Brusa bezistanu izložba o nastanku Sarajeva – ‘Utemeljitelj’

 U organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH “Isa-beg Ishaković” i JU Muzej Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, za ponedjeljak, 27. februar, najavljeno je otvarenje izložbe pod nazivom “Utemeljitelj”. Izložba će biti upriličena u sarajevskom Brusa bezistanu, a postavka će biti izložena do 15. marta ove godine.

Autori Izložbe su  muzejski savjetnici Mirsad Avdić, Adnan Muftarević i Moamer Šehović, viša kustosica Indira Kučuk – Sorguč  i viši kustos Hamdija Dizdar.

Izložbu će otvoriti gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a planirano je da se obrati Hamdija Dizdar, direktor JU Muzej Sarajeva, Armin Čelik iz Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, te Moamer Šehović, muzejski savjetnik.

U okviru te izložbe bit će izloženi eksponati iz osmanskog perioda, vezani za razvoj Sarajeva i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti. Izložbom ‘Utemeljitelj’ potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića i želi široj javnosti predstaviti njegov historijski značaj i uloga u urbanom nastanku i razvoju „najljepšeg među gradovima“, kako su Sarajevo opisali brojni putopisci.

– Isa-beg Ishaković bi trebao biti inspiracija svima koji pretendiraju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci. Posebno bi oni koji djeluju u tom smislu iz Sarajeva trebali imati prepoznatljivu nit u svome poslu koja ih veže za Isa-bega i način na koji je on gledao u budućnost, gradio, darivao, vodio…To je historijski kapital koji je rijedak. To su ličnosti koje su mijenjale tok povijesti. Bez Isa-bega Skoplje ne bi bilo Skoplje, Novi Pazar ne bi bio Novi Pazar, niti Sarajevo ne bi bilo Sarajevo. Balkanski prostor bez njihovog pečata bi izgledao sasvim drukčije. Još veliki broj građana Sarajeva ne zna gotovo ništa o postanku grada u kojem su rođeni i ova izložba je jedan od načina da takvo stanje promijenimo. Pozivamo građane Sarajeva i ostale posjetioce da dođu u što većem broju i uvjere se u veličinu i značaj vakufa Isa-bega Ishakovića – kazao je Armin Čelik, uime Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

Izložba će, u 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda, ispričati priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva. Izložba će na slikovit način predočiti kako je razvoj grada oblikovao živote ljudi, te kako je arhitektura doživjela promjenu, odnosno kako se vodilo računa da se postigne sklad, funkcionalnost i da se poštuje pravo drugog i drugačijeg.

U okviru Izložbe bit će postavljena i maketa ulice ”Trgovka”, koju je izgradio sin Isa-bega i koja je također uvakufljena.

Prisustvo otvorenju te izložbe potvrdili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: