23 Septembra, 2023

Prijava

Slavko iz okoline Gacka pripitomio divljeg vepra i nazvao ga Tito (VIDEO)

Slavko Milović iz gatačkog sela Avtovac u BiH ispunio je svoju najveću želju i pripitomio divlju svinju. Slavko i vepar kojem je nadio ime Tito druguju već duže od dvije godine, a sada mu je doveo i drugaricu Jovanku.

Ime po bivšem doživotnom predsjedniku SFRJ Jugoslavije dobio je jer voli da bude u centru pažnje i da se vodi računa o njemu.

Milović priznaje da mu je Tito puno draži od Jorgovanke, jer je miran, ali i vjeran kao pas. Priča da ga je kupio kada je bio mali te da je na početku bio nemiran, ali uz ljubav i posvećenost lako su se sprijateljili. Vremenom postali su nerazdvojni.

– Želja mi je bila isključivo da pripitomim divlju svinju i uspio sam. U životu nikad nisam video pametniju životinju – rekao je Milović za Glas Srpske.

I dok svakodnevno na imanju radi oko stoke, kaže da mu dodatna briga o Titu i godinu mlađoj Jorgovanki ne pada teško. Naprotiv, naglašava da ih je ljepota vidjeti ispred kuće, jer pripitomljavanjem postaju mirni. Tito ga, kaže, prati u stopu gdje god da krene.

– Tito je legenda, ide do brda i po polju, šeta i uvijek se na moj zvižduk vrati. Ne bi ga prodao nema te sile niti para, da mi neko da milione. Dobro se slaže i sa Jorgovankom. Jedu šta god im ponudim sve, a kukuruz im je najdraži. Voće i povrće, o žitu da ne pričam, ali i mlijeko – priča ovaj strastveni lovac.

Dodaje da nije isključeno i da će dobiti i pojačanje, jer koliko mu se čini, postoji mogućnost da će Jorgovanka na svet donijeti i podmladak.

– Bili su zajedno ove zime, a nije isključeno da će ih biti još, jer Jorgovanka ima sada i malo stomaka. Mora ga slušati, ipak je on stariji – u šali kaže Milović.

Ne plaši Slavko da će ga Tito napustiti i otići, jer zna i kilometrima da ode od kuće, ali se uvijek vrati. Međutim, i da tako odluči, od njega ima dozvolu.

– Samo jazavca nisam dovodio živog kući, ostale sve životinje jesam. I nikad od mene nisu bežali. Ako nekad oseti zov divljine, može slobodno da ide. Ali znam da neće, jer prijatelji se ne napuštaju – kaže Milović i dodaje da se i unučad igra s njima bez bilo kakvog straha.

Milović naglašava da se poljoprivredom i stočarstvom bavi od kad je prohodao.

– Stočarstvo je neizbežan deo moje svakodnevice. Da živim ne znam koliko života radio bih isto. Imao sam nekada i do 380 koza, uz krave, ima dosta posla, ali ste svoj gazda. U fabrici sam radio pet mjeseci, video sam da to nije za mene, neću niko da mi komanduje – rekao je Milović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: