23 Aprila, 2024

Prijava

Orban: U ratu u Ukrajini nema pobjednika, zbog toga potreban hitan prekid vatre

Zdrav razum nalaže da u ratu u Ukrajini ne može biti pobjednika i zbog toga hitno mora biti dogovoren prekid vatre, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je za državni radio rekao da je teško razaznati cilj rata u Ukrajini zbog toga što su zaraćene strane u različitim vremenima proklamovale različite ciljeve rata.

„Lako je izgubiti put u takvoj situaciji jer nema referentne tačke za vaše odluke”, naveo je Orban, prenijela je MTI.

Orban je deklaraciju koju je u četvrtak usvojila Generalna skupština UN, u kojoj se poziva na mir u Ukrajini, nazvao „dokumentom za mir”, za koji je rekao da predstavlja većinski stav u svetu po pitanju rata.

Govoreći o članstvu Švedske i Finske u NATO-u, Orban je istakao da, ako te dvije zemlje očekuju da Budimpešta bude fer i odobri njihov ulazak u Alijansu, onda i te zemlje moraju biti fer i prestati da šire lažne informacije o Mađarskoj, prenosi Tanjug.

Orban je napomenuo da je mađarska vlada zatražila od parlamenta da podrži zahtjeve dvije zemlje za članstvo u NATO-u, ali da, kako je rekao, pojedini poslanici vladajućih partija nisu pretjerano oduševljeni jer Švedska i Finska šire očigledne laži o mađarskoj demokratiji i vladavini prava.

Orban je podsjetio da je Turska zabrinuta zbog toga što Švedska skriva pripadnike terorističkih organizacija čime se suprotstavlja Ankari koja je, kako je naveo, „također saveznik kojeg moramo slušati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: