25 Aprila, 2024

Prijava

Nakon što je EU odobrila korištenje insekata u prehrani: Talijani prave hljeb od cvrčaka za “super proteinski užitak”

Jedna pekara u Italiji počela je da pravi hljeb sa brašnom od cvrčaka.

To je prva pekara u ovoj zemlji koja se odlučila na proizvod od insekata i nalazi se u Torinu, prenosi N1.
Kako navode, u pitanju je tradicionalni recept za hljeb, samo što se dodaje brašno od cvrčaka, kako bi se dobio “super proteinski hljeb”.
U eksperimentalnoj smo fazi sa brašnom od cvrčaka“, kaže Enriko Murdoko, koji navodi da je, kako kaže, namjena nutritivne prirode.
Navodi da bi željeli da kreiraju tri proizvoda namenjena onima kojima je takva vrsta proteina potrebna – na  primjer sportistima, onima koji drže dijete sa malo ugljenih hidrata, onima koji ne smiju mnogo šećera…
Sarađivaćemo sa nutricionistom. Proizvodi će biti dostojna zamjena za meso u dijetama. Neće zamijeniti karbonaru ili lazanje, čak i ne mora to da učini“, kaže ovaj pekar iz Torina koji eksperimentiše sa proizvodima od brašna od cvrčaka.
Kako dodaje – tradicija će i dalje biti tradicija, ali proteinske pločice svakako nisu dio nje. Ističe da su još u fazi eksperimetisanja, prije svega jer se takvo brašno ne proizvodi u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: