28 Marta, 2024

Prijava

Vijeće ministara BiH danas o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebalo bi razmatrati Izvještaj o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i Pravnog tima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Pred ministrima bi se trebao naći i prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Među predloženim tačkama dnevnog reda je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta “Osiguranje nabavke nove terenske uniforme Oružanih snaga BiH”, te Nacrt ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, projekt gradskog prijevoza u Sarajevu – B, s Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Planirano je da budu razmtrani i Nacrt sporazuma o slobodi kretanja sa osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu sa izvještajem o pregovorima, kao i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između BiH i EU o učešću Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Također, očekuje se razmatranje prijedloga odluke o usvajanju strategije za borbu protiv korupcije 2022-2024. i Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije za isti period sa prijedlogom ove strategije i akcionog plana.

Na predloženom dnevnom redu je i izjašnjavanje o prijedlozima programa rada institucija koje su u nadležnosti Vijeća ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: