20 Aprila, 2024

Prijava

Udruženje KNS predstavlja zbirku ‘Stihorezbari’, autora iz 22 zemlje

 Udruženje za kulturu – Nova svjetlost KNS planiralo je za subotu u Sarajevu predstaviti zbirku “Stihorezbari”, iz devetog ciklusa Balkanske pjesničke unije, koja sadrži 130 pjesama autora iz 22 zemlje.

Na konkurs ‘Balkanska pjesnička unija/poezija godine 2022’ za deveti ciklus stiglo je 145 aplikacija autora iz 22 države. Formalne uslove konkursa zadovoljile su 144 aplikacije, koje je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu Zlatan Muhamed Hrenovica (BiH), Sulejman Aličković (Luksemburg) i Ibrahim Osmanbašić (BiH). Žiri je u pravilu anoniman, do objavljivanja rezultata.

Prema riječima predsjednika žirija Ibrahima Osmanbašića, u devetom ciklusu dodijeljeno je ukupno 90 certifikata, prema utvrđenoj bodovnoj listi, a za dva nivoa u tom ciklusu napredovala su tri autora.

– Njihove pjesme dobile su visoke ocjene i ulaze u antologijski izbor, skupa sa autorima drugih visoko rangiranih pjesama – pojasnio je.

Međunarodna književna manifestacija ‘Poezija godine – 2022’ ima za cilj afirmaciju balkanskog poetskog stvaralaštva, promociju umjetničkih vrijednosti u poetsko-pjesničkom izražaju, regionalnu književnu saradnju u oblasti poezije, kao i međunarodnu pjesničku saradnju.

Predstavljanje zbirke ‘Stihorezbari’, devetog ciklusa Balkanske pjesničke unije Udruženja KNS planirano je za 25. februar u 17 sati u Art kući sevdaha u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: