19 Aprila, 2024

Prijava

Otac interneta: Kriptovalute su kockanje i opasne su

Dok su neki na kriptovalutama okrenuli veliki novac, mnogi su požalili zbog investicije i na kraju završili u minusu.

Nakon dugog perioda minusa vrijednost kriptovaluta poput bitcoina i ethera u poslednje vreme ponovno je skočila. Dio investitora se pita da li je najgore prošlo i da li sledi novi veliki rast kriptovaluta, kao i da li se na tom tržištu može ponovno okrenuti dobar novac, nakon što su ga mnogi izgubili u poslednjih više od godinu dana.

Ako pitate Tima Bernersa Lija, koji je poznat i kao otac interneta jer je još krajem osamdesetih smislio protokole koji i danas čine osnovu interneta, takva ulaganja u kriptovalute bi trebalo da izbjegnete. Njegov stav prema Webu3, koji nije pozitivan, poznat je od ranije, a tokom gostovanja u podkastu “Beyond The Valley” objasnio je svoj stav o kriptovalutama.

Prema njemu, riječ je o spekulativnom tržištu koje je uporedio sa .com balonom, koji je naduvan krajem devedesetih kada su brojne kompanije pokušavale da privuku investicije i podignu vrijednost svojih dionica predstavljajući različite internet projekte. Vrijednost tih kompanija rasla je velikom brzinom sve dok se balon nije izduvao pa su brojne kompanije propale, dok su investicije izgubljene.

On ima slično mišljenje i o tržištu kriptovaluta: “Ono je spekulativno. Očigledno, to je jako opasno”. Dodao je da takve investicije nisu nešto na šta bi on gubio svoje vreme i uporedio ih je s kockanjem.

Berners Li je samo jedna od poznatih osoba tehnološke industrije koja je kriptovalutama pokazala palac na dole. Slično je ranije uradio i Bil Gejts, istakavši da je kriptotržište zasnovano na teoriji veće budale, odnosno ljudi zarađuju sve dok postoji neka veća budala koja je spremna da plati više novca nego što ste vi platili za neku kriptovalutu.

Ni najpoznatiji investitor na svetu Voren Bafet nije ljubitelj kriptovaluta, a poznata je njegova izjava da ne bi dao 25 dolara za sve bitcoine na svetu, dok njegov kolega Čarli Manger smatra da je ulaganje u kriptovalute glupo, pri čemu je naglasio da one predstavljaju opasnost za čitav američki finansijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: