23 Aprila, 2024

Prijava

Lideri Vijeća Evrope pozivaju na jedinstvo i obnovu mira uoči godišnjice invazije na Ukrajinu

 Prije godinu dana, Ruska Federacija je pokrenula neopravdan i bezrazložan vojni napad protiv Ukrajine u očitoj povredi međunarodnog prava, uključujući Statut Vijeća Evrope, navode u zajedničkom saopćenju ministar za vanjske poslove Islanda i predsjedavajući Odbora ministara Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, predsjednik Parlamentarne skupštine Tiny Kox, glavna tajnica Marija Pejčinović Burić, povjerenica za ljudska prava Dunja Mijatović, kao i predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Leendert Verbeek.

U saopćenju za medije koje je izdalo Vijeće Evrope, vođe te organizacije snažno su osudile vojnu agresiju Ruske Federacije protiv Ukrajine. Kritikovali su odluku ruskih zvaničnika da ignorišu pozive za mir i umjesto toga eskaliraju neprijateljstva mobilizacijom i raspoređivanjem dodatnih snaga te nezakonitom aneksijom okupiranih teritorija u Ukrajini.

Vođe su izrazile zabrinutost zbog neprekidnog ratnohuškačkog govora ruskih zvaničnika, kao i zbog ciljanih i neodgovornih napada na ključnu i civilnu infrastrukturu.

– Još jednom pozivamo Rusku Federaciju da odmah obustavi svoju agresiju i povuče svoje okupacijske snage s teritorije Ukrajine. Odlučni smo u podršci našoj članici Ukrajini, njenoj vladi i solidarni smo s hrabrim ljudima Ukrajine – navodi se u saopćenju.

U saopćenju se priznaje ogroman ljudski strah uzrokovan besmislenom i brutalnom agresijom, koja je odnijela brojne ljudske živote te uzrokovala zločine i uništenja kakva nisu viđena na evropskom tlu još od Drugog svjetskog rata. Vođe su također naglasile važnost da odgovorni za ove zločine budu dovedeni pred lice pravde.

– Također žalimo zbog nezakonitih prisilnih deportacija i transfera ukrajinskih državljana, uključujući djecu, u Rusiju i unutar ukrajinskih teritorija koje je Rusija privremeno okupirala. Ruska Federacija mora prekinuti ove nezakonite radnje i svim Ukrajincima, posebno djeci, mora se odmah omogućiti da se sigurno vrate – navodi se u saopćenju.

Vijeće Evrope pruža podršku Ukrajini u području odgovornosti i otpornosti te je spremno odigrati svoju ulogu u koordinaciji s drugim međunarodnim mehanizmima za učinkovit i sveobuhvatan sistem odgovornosti i naknade koji sprječava nekažnjivost i štiti prava žrtava.

– Dok je ruska agresija na Ukrajinu nanijela ozbiljnu štetu multilateralizmu, čvrsto vjerujemo da je on i dalje ključan za osiguranje mira, sigurnosti i prosperiteta. Stoga pozivamo naše države članice, dok se pripremaju za predstojeći Četvrti samit šefova država i vlada koji će se održati u Reykjaviku 16. i 17. maja, da pokažu jedinstvo i da nastave s odlučnim i kolektivnim djelovanjem za podršku Ukrajini – navodi se u saopćenju.

Vođe su također istaknule važnost multilateralizma u osiguravanju mira, sigurnosti i prosperiteta te su pozvale članice da nastave poduzimati odlučne i kolektivne akcije u podršci Ukrajini. Pozvale su na obnovu mira na temeljima međunarodnog prava, odgovornosti, pravde i poštovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: