25 Aprila, 2024

Prijava

Sukob u Ukrajini mogao bi se oteti kontroli

Kina je duboko zabrinuta da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da „potpiruju vatru”, aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu vanjskih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore „danas Ukrajina, sutra Tajvan”.

„Snažno se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mješanja u pitanja Kine”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova.

Ćinovi komentari dolaze nakon vijesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posjetiti Moskvu, a pred „mirovni govor” predsjednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U međuvremenu je Kina objavila dokument Globalne sigurnosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept „nedjeljive bezbjednosti”.

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbjednosti u svijetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi Tas.

„Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i da je u opasnosti da čak otrgne kontroli”, rekao je Ćin.

„Zahtjevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru”.

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, prenio je Tas.

„Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbjednosti”, zaključio je Ćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: