19 Aprila, 2024

Prijava

FOTO: Na paradi u Njemačkoj Putin se kupa u kadi krvi, melje planetu i ljubi đavola

Povorke pokladnog ponedeljka, okupljanja koja spadaju u vrhunce karnevalske sezone u Njemačkoj, počele su u ponedeljak da prolaze gradovima Diseldorfom i Kelnom, prvi put nakon tri godine pauze.
Oba grada poznata su u Njemačkoj po tome što su domaćini najvećih karnevalskih slavlja u zemlji.
Karnevalska kola u ovogodišnjim povorkama u oba grada uključivala su i satirične poglede na rusku invaziju na Ukrajinu. Tako je na jednima ruski predsjednik Vladimir Putin prikazan kao vampir koji gura svet kroz mašinu za mljevenje mesa i ljubi đavola.
U povorci u Diseldorfu prikazan je Putin kako se kupa u krvi u kadi obojenoj u ukrajinske plave i žute boje.
Jedan od prikaza odnosio se na iranskog mulu zapetljanog u nepokrivenu kosu Iranke.
Mislim da vam je u lošim vremenima potrebna dobra subverzivna satira“, rekao je uoči parade istaknuti diseldorfski brodograditelj Žak Tili.
Proslave pokladnog ponedeljka u Kelnu ove godine obilježavaju 200. godišnjicu. Paradu su 1823. godine osnovali bogati građani koji su željeli da uvedu red u karnevalski haos.
Parada je 2020. i 2021. otkazana zbog pandemije koronavirusa. Godine 2022. održani su masovni protesti protiv ruske invazije na Ukrajinu.
Organizatori parade u Diseldorfu bili su zabrinuti da cijelu stvar ne ugroze klimatski aktivisti, koji u poslednje vreme protestuju povremeno blokirajući saobraćajnice. Kao iskaz podrške akciji protiv klimatskih promjena ta tema je također našla mjesto u povorci, prikazujući aktivistu iz klimatske protestne grupe “Last generation”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: