19 Aprila, 2024

Prijava

Drveni predmet u obliku falusa možda prva pronađena seksualna igračka

Drveni predmet u obliku falusa pronađen u rimskoj tvrđavi Vindolanda u sjevernoj Engleskoj možda je bila oko 2.000 godina stara seks igračka, otkrili su britanski arheolozi, piše Gardijan.

Izrezbareni predmet od jasena otkriven je i unijet u katalog još 1992, zajedno sa komadima obuće, nakita i ostataka od kože, zbog čega su stručnjaci prvobitno pretpostavili da je riječ o vrsti alata za prošivanje odnosno pomagalo za krpljenje čarapa.
Međutim, nova analiza predmeta pronađenog u tvrđavi Vindolanda sugeriše da je njegova uloga možda išla dalje od amajlije – pošto su arheolozi dr Rob Kolins sa Univerziteta Njukasl i dr Rob Sends sa Univerziteta u Dablinu otkrili da su oba kraja falusa bila primjetno glađa od ostatka predmeta, što ukazuje na ponovljeni kontakt tokom vremena.
Vindolanda falus je dugačak 16 centimetara, ali, kako kažu istraživači, vjerovatno je bio veći jer je drvo sklono skupljanju i savijanju.
Veličina falusa i činjenica da je izrezbaren od drveta postavlja brojna pitanja u vezi sa njegovom upotrebom u antici“, rekao je Kolins, viši predavač arheologije na Univerzitetu Njukasl.
Stručnjaci su predložili tri moguća tumačenja namene pronađenog artefakta koji su detaljno objašnjeni u dokumentu objavljenom u časopisu “Antiquity”.
Prva teorija je da je predmet korišten kao rudimentarno seksualno pomagalo u prirodnoj veličini.
Ako je to slučaj, to bi, prema našim saznanjima, bio prvi rimski dildo koji je pronađen u arheologiji. Iz grčke i rimske poezije i grčke i rimske umjetnosti znamo da su koristili seksualna pomagala. Ali nismo pronašli nijedan arheološki primjer koji je sam po sebi intrigantan“, rekao je Kolins.
Prema njegovim riječima, zapanjujuće je da je predmet pronađen na sjevernom obodu Rimskog carstva, a ne u Italiji.
Moram da priznam, dio mene misli da je samo po sebi očigledno da je u pitanju veštački penis. Ne znam ko je to unio u katalog. Možda je nekome bilo neprijatno ili nije mislio da će Rimljani raditi tako nešto“, rekao je Kolins.
Analiza je otkrila da je to, u najmanju ruku, prvi poznati primjer bestelesnog falusa napravljenog od drveta pronađenog bilo gdje u rimskom svijetu.
Prema arheolozima, falusi su bili uobičajeni simboli širom Rimskog carstva, pojavljivali su se u mozaicima i oslikanim freskama, izrađivali su se u obliku privezaka od kosti ili metala i pojavljivali se kao dekorativni elementi na predmetima od noževa ili keramike. Za Rimljane je falus predstavljao snagu i vitalnost, pa se vjerovalo da njegova imitacija donosi sreću.

Također, kako su naveli, druga opcija je da je drveni falus možda služio kao tučak za mljevenje hrane, lekova ili sastojaka za kozmetiku.
Konačna mogućnost je da je predmet dizajniran kao dio statue koju bi prolaznici dodirnuli “za sreću”, što je bila uobičajena tradicija širom Rimskog carstva.
Istraživači se nadaju da će otkriveni falus, koji je u međuvremenu izložen u muzeju Vindolanda, podstaći potragu za sličnim predmetima u drugim zbirkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: