28 Marta, 2024

Prijava

Zapad naoružava Kijev za „proljetnu ofanzivu“: Rusija ima odgovor i na američke „džejdam“ bombe

Priliv američkih sredstava u Ukrajinu biti će sve veći, a u Kijevu žele da im se omogući i vazduhoplovna ofanzivna komponenta sa avionima F-16. General major Mitar Kovač kaže da se obučavaju i piloti za avione A-10, koji su neposredna borbena podrška kao i piloti za Apač. Planiraju i uvođenje „džejdam“ bombi ali Rusija ima moćan odgovor.

Njihova zamisao je, naglašava naš sagovornik, da se ta grupacija oklopnih mehanizovanih snaga i sedam do osam brigada specijalne namene među kojima je i brigada Azova, pripreme za prolećnu ofanzivu. Oni još jednom žele da pokušaju da iskompromituju rusku vojsku – da se probiju u nekom pravcu, možda prema Melitopolju, da izađu na obalu Azovskog mora, da odvoje dve teritorije i da omoguće napad na Krim, ocenjuje naš sagovornik.

Rusija ima moćan odgovor za „džejdam“ bombe

Britanija za to daje rakete, a Amerika je za F-16 pripremila takozvane „džejdam” bombe koje su već delom došle u Ukrajinu.

„O njima se puno i ne priča, jer su to stare bombe koje su visoko sofisticirane, sa uređajima za inercijalno i GPS navođenje, a to je sve uz podršku vojnih i civilnih satelita koji imaju namenu preciznog gađanja kako artiljerije tako i ovih bombi. Zavisno od visine leta aviona i njegove brzine mogli bi da se gađaju ciljevi u dubini ruske teritorije 20 do 80 kilometara. Te bombe su veoma moćne, precizne, čak kružne greške ppet do devet metara, mogu gađati nepokretne objekte, infrastrukturu i strateška mesta.

Ipak, naš sagovornik naglašava da to Rusija dobro zna kroz obavještajne podatke i da priprema adekvatan i moćan odgovor neutralisanja te avijacije, prenosi Sputnjik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: