20 Aprila, 2024

Prijava

SAD upozoravaju Kinu da ne šalje oružje Rusiji

Amerika treba da promoviše političko rješenje krize umjesto da doliva ulje na vatru, odgovara Entoniju Blinkenu Vang Ji

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je jučer da bi odluka Kine da pošalje oružje Rusiji ostavila „ozbiljne posljedice” na odnos dvije supersile. „Postoje razne vrste smrtonosne pomoći koju Peking bar razmišlja da pošalje, što uključuje i oružje”, rekao je Blinken u intervjuu za NBC i dodao da će Vašington uskoro objaviti više detalja o tome.

Blinken i visoki kineski diplomata Vang Ji sastali su se u subotu na marginima konferencije o bezbjednosti u Minhenu nekoliko sati nakon što je Vang izjavio da je Vašington postupio „histerično” obaranjem kineskog balona. Blinken je rekao da se Vang nije izvinio zbog toga što je kineski balon ušao u vazdušni prostor SAD, prenosi Beta.

Vang Ji, direktor Centralnog komiteta za vanjske poslove Komunističke partije Kine, odgovorio je da Kina nikada neće prihvatiti pritisak i prijetnje Vašingtona u vezi sa rusko-kineskim odnosima. Najviše rangirani kineski diplomata je istakao da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije unutrašnje pitanje dvije suverene, nezavisne države.

On je istakao da je Kina po pitanju Ukrajine uvijek igrala konstruktivnu ulogu, podržavajući mir i pregovore.

„SAD, kao velika sila, treba da promovišu političko rešenje krize, umesto da dolivaju ulje na vatru i koriste priliku”, poručio je Vang Ji. Rusija je jučer osudila izjave predsjednika Francuske Emanuela Makrona o porazu Rusije, rekavši da se Moskva i dalje sjeća sudbine Napoleona Bonaparte i optužila ga za „dvoličnu diplomatiju” prema Kremlju, prenio je Tanjug.

Makron je rekao za „Žurnal di dimanš” da Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali da nikada nije želio da se slomi kao država. „O tom ’nikad’: Francuska istorija nije počela sa Makronom, a ostaci Napoleona koji počivaju u Parizu, podsjećaju Francusku i Rusiju na istoriju, i obje zemlje treba to da razumiju”, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je Makron otvoreno priznao da se Zapad sve ove godine ne samo mješao u unutrašnje stvari Rusije nego i htio da promijeni vlast.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, izjavio je jučer da Zapad mora da obezbjedi još vojne pomoći Ukrajini i ubrza svoje isporuke. On je na minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji izjavio da podržava estonski prijedlog za EU da se kupi municija u ime članica kako bi pomogle Ukrajini.

Zapad još ne pokazuje bilo kakvu spremnost za mirovne inicijative za situaciju u Ukrajini, konstatovao je jučer portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kličko sanja da nokautira Putina

Gradonačelnik Kijeva i bivši svetski šampion u boksu, Vitalij Kličko, priznao je da sanja da uđe u ring sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, navodeći da bi „volio da nokautira Putina”, ali da je to „samo fantazija”. Prema ocijeni Klička, „Putin trenutno doživljava svoj lični nokaut na frontu”, gdje, kako je naveo, ukrajinski vojnici nanose teške poraze ruskoj vojsci, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: