25 Aprila, 2024

Prijava

Sudija o podacima iz istrage o Trampu: Neki svjedoci lažno svjedočili

Sudija iz američke države Džordžije objavio je danas delove izvještaja o tome da li su bivši predsjednik Amerike i njegovi saveznici prekršili zakon u pokušaju da promjene ishoda izbora, na kojima je republikanski kandidat poražen.

Kako prenosi BBC u izvještaju se sumira dvogodišnja istraga o ponašanju Trampa i saveznika u Džordžiji nakon izbora.

U njemu se navodi da velika porota vjeruje da su neki svjedoci počinili krivokletstvo u svjedočenjima pred specijalnim većem.

„Veći dio velike porote vjeruje da je lažno svjedočenje možda počinio jedan ili više svjedoka koji su svjedočili”, navodi se u izvještaju koji je danas objavio sudija Višeg suda okruga Fulton Robert Mekbarni.

Velika porota također preporučuje da okružni tužilac „traži odgovarajuće optužnice za krivokletvstvo, gdje su dokazi uvjerljivi”.

Do danas, nije podignuta optužnica protiv Trampa ili njegovih saveznika.

Velika porota ne može da podigne optužnice, ali može da preporuči takav potez.

Dosad nijedan američki predsjednik nije bio optužen.

Porota je također odbacila „lažne tvrdnje” Trampa da su izbori namješteni, naglašavajući da se nikakva prevara nije dogodila u Džordžiji, što bi moglo da rezultira promjenom rezultata.

Tramp je u Džordžiji na predsedničkim izborima u novembru 2020. godin, izgubio od Bajdena za 11.779 glasova, prenosi Tanjug.

Istragu velike porote pokrenuo je jednosatni telefonski razgovor u januaru 2021. između Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, tokom kojeg je bivši predsjednik zamolio Rafenspergera da „pronađe” glasove koji su mu potrebni da bi rezultate preokrenuo u svoju korist.

Istraga se vremenom proširila i uključila lažne tvrdnje o izbornoj prevari date državnim zakonodavcima, kao i plan za slanje republikanskih elektora koji su potpisali izjave u kojima se lažno tvrdi da je Tramp pobjedio u državi Džordžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: