29 Marta, 2024

Prijava

Zapad nije uspio da sakupi ni dva bataljona „leoparda“ za Ukrajinu

Zapadni saveznici „iz sve snage“ pokušavaju da sastave dva puna bataljona tenkova „leopard 2“ koje će poslati u Ukrajinu, ali će Kijev, najverovatnije, dobiti manje od obećanih vozila, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, prenosi Blumberg.

Nemačka i Portugal su već pripremile za slanje 17 tenkova, nove modifikacije. Još 30 tenkova, ali starije verzije, spremila je Poljska, ali su u lošem stanju i zahtjevaju popravku, rekao je Pistorijus. Prema njegovim riječima, ovi „leopardi” će u Ukrajinu stići tek krajem aprila.

Nemačka je prvobitno namjeravala da formira koaliciju za slanje u Ukrajinu dva bataljona tenkova „leopard 2“. Jedan tenkovski bataljon čini 31 borbeno vozilo.

Ranije je ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao da je osam zemalja ušlo u koaliciju za snabdijevanje Ukrajini tenkovima “leopard”. U pitanju su Danska, Kanada, Holandija, Nemačka, Španija, Poljska, Norveška i Portugalija. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba napomenuo je da Kijev očekuje da dobije oko 140 tenkova, zapadne proizvodnje tokom prvih isporuka od članica koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: