22 Maja, 2024

Prijava

Vanjskotrgovinska komora BiH pozvala bh. kompanije da pruže humanitarnu pomoć

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) u kontaktu je sa svojim partnerskim organizacijama u Turskoj, konkretno Unijom komora i berzi Republike Turske (TOBB) i Odborom za međunarodne ekonomske odnose (DEIK), koje trenutno prikupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo u zemljotresom pogođenim područjima ove zemlje, te je i VTK BiH uputila poziv bh. kompanijama koje su u mogućnosti da pruže humanitarnu pomoć.

– VTK BiH je i u redovnoj komunikaciji s Ambasadom Republike Turske u BiH, trenutno se identificiraju bh. firme koje u svom proizvodnom programu imaju proizvode za zadovoljavanje urgentnih potreba unesrećenih u zemljotresu kao što su: proizvođači kontejnera, šatora, peći, grijaliaca, agregata, montažnih kuća i sličnih proizvoda – naveli su za Fenu iz VTK BiH.

Iako je u ovom trenutku velike tragedije kada su ljudski životi u pitanju i dok je prioritet uspostava humanitarne pomoći, preuranjeno govoriti o ekonomskim posljedicama, prve procjene turske Konfederacije preduzetnika i privrednih krugova govore da bi gubici nacionalne ekonomije mogli da budu i veći od deset posto bruto domaćeg proizvoda.

U regionu koji je pogođen zemljotresom razvijene su tekstilna industrija, metaloprerađivačka industrija, te proizvodnja hrane.

– VTK BiH do danas nije zaprimila obavijest od svojih članica vezano za prekid saradnje s nekom od kompanija iz Republike Turske prouzročenu katastrofalnim zemljotresima koji su pogodili ovu zemlju. U svakom slučaju, budući se radi o velikoj zemlji i privredi, ne očekujemo drastične promjene vezano za vanjskotrgovinsku razmjenu između dvije zemlje. Vanjskotrgovinska komora BiH će svakako pratiti razvoj situacije na terenu i u skladu s tim pružati potrebnu podršku – navode iz VTK BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: