23 Aprila, 2024

Prijava

Ugašen je jedan od najvećih piratskih servisa

Antipiratska alijansa ACE je nakon dugogodišnje borbe uspela da ugasi stranicu Extreme Download, koja je postojala 15-ak godina i bilježila je oko 15 miliona posjetilaca mesečno.

Najveće svetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je da je uspelo da ugasi jedan od najvećih svetskih servisa za preuzimanje ilegalno dobivenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com).
Ovaj servis je bio drugi najpopularniji piratski web u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Extreme Download je postojao petnaestak godina, a dugo se opirao gašenju. Često su mijenjali domene, izbjegavali blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a na kraju su “pali” kada je otkriven glavni operater stranice. On je identifikovan kao Tunižanin, koji je stranicu vodio iz mjesta Houmt Souk na tamošnjem ostrvu Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice je predao sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down je nudio više od 40 hiljada naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizovane na francuski jezik. Servis je bilježio između 14 i 15 miliona posjetilaca mesečno. Osim iz Francuske, najveći promet su generisali korisnici iz Belgije, Kanade i Švajcarske – dakle, oni s francuskog govornog područja.

U prvim godinama rada, Extreme-down je samo agregovao linkove i preusmeravao promet na tada veoma popularnu stranicu Megaupload. Vremenom je postao ogroman repozitorijum piratskog sadržaja i godinama se borio s pokušajima gašenja. Uspješnu akciju u udruženju ACE su proglasili velikom pobjedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: