28 Marta, 2024

Prijava

Kineski šef diplomatije na turneji po Evropi

Šef diplomatije Kine Vang Ji sastao se u Parizu iza zatvorenih vrata sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na početku svoje turneje po Evropi, u doba obnovljenih tenzija u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom dana, Vang Ji – čija je zvanična titula direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove – trebalo bi da se sastane sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolona.

Glavni grad Francuske prva je stanica na Vangovoj turneji po Evropi.

U narednim danima, čekaju ga posjete Italiji, Nemačkoj, Rusiji i Nemačkoj. Očekuje se da će održati govor na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu koja počinje u petak, prenosi Beta-AP.

Vangova jednonedeljna turneja po Evrope smatra se pokušajem Kine da obnovi odnose sa evropskim zemljama u vreme rastućih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije – Kine i SAD, a nakon što su Amerikanci kod svoje atlantske obale oborili kineski balon. Amerikanci tvrde da se radi o špijunskom balonu a Kinezi da se radi o meteorološkom, i da nije špijunirao već je skrenuo sa kursa.

Kina se opire zapadnim pritiscima u vezi sa trgovinom, tehnologijom i ljudskim pravima i polaže pravo na zamašne oblasti zapadnog Pacifika. Odbijanje Pekinga da osudi rusku invaziju na Ukrajinu i pridruži se sankcijama protiv Moskve zateglo je odnose Kine sa Zapadom i stvorilo jaz sa većim dijelom Evropske unije.

Vang je prošlog decembra rekao da njegova zemlja ima nepristrasan stav prema ratu u Ukrajini i ukazao je da bi Kina ove godine mogla da ojača odnose sa Rusijom.

Uoči Vangove turneje, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je rekao da će Vang imati „detaljne, strateške razgovore” sa ciljem da se „promoviše nov razvoj bilateralnih odnosa, produbi strateško međusobno povjerenje između Kine i Evrope, kao i da se razmene gledišta u vezi sa glavnim međunarodnim pitanjima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: