29 Marta, 2024

Prijava

Irski poslanik upozorio: Koliko će još sunarodnika Zelenski da žrtvuje?

Poslanik EP Mik Volas smatra da je neoprostivo to što su zapadni lideri spremni da pretvore sukob u Ukrajini u rat bez kraja

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i njegove zapadne pristalice nisu zainteresovani da traže mirno rešenje za sukob sa Rusijom, izjavio je u srijedu poslanik Evropskog parlamenta iz Irske Mik Volas.

“Zelenski moli za još oružja, ali nijednu riječ nije izgovorio o miru. Koliko još svojih sunarodnika mora da regrutuje i odvede na pokolj pre nego što sjedne za pregovarački sto” upitao je Volas tokom parlamentarne debate.

Volas kaže da je Specijalna vojna operacija nezakonita i “neoprostiva” i dodaje da je ovaj sukob razorio Ukrajinu.

“Također je neoprostivo koliko su zapadni lideri spremni ovo pretvore u rat bez kraja”, dodao je on.

Irski poslanik u EP je ukazao da umjesto poziva na prekid vatre, dijalog i mirovne pregovore, Evropa produbljuje umješanost Zapada u rat, ne vodeći računa o posljedicama.

Volas je upozorio da bi pozivi Ukrajini da zauzme Krim mogli dovesti do izbijanja nuklearnog rata, a na taj način bi se, kako navodi, učvrstila riješenost ruskog naroda da brani svoje teritorije.

Stanovnici Krima pretežno su etnički Rusi i nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad 2014. godine glasali su za prisajedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Obraćajući se novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu u srijedu, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je ponovio da će Vašington podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Moskva je Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, koja je započela prošlog februara, obrazložila potrebom da zaštiti narod Donbasa, a bivši izraelski premijer Naftali Benet rekao je u nedavnom intervjuu da su SAD i njihovi saveznici “blokirali” pregovore između Moskve i Kijeva prije aprila 2022. godine.

Ukrajinski zvaničnici su od tada rekli da se mir može postići samo ako Moskva preda Krim i druge bivše ukrajinske teritorije.

Nakon što se Kijev u više navrata oglušio na pozive na pregovore iz Moskve, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je krajem decembra da je ukrajinsko rukovodstvo nesposobno za pregovore i da njime dominiraju “razuzdani rusofobi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: