29 Marta, 2024

Prijava

Eksplozije na Sjevernom toku napad međunarodnih terorista

Rusija vjeruje da su eksplozije na gasovodima Sjeverni tok bili napadi međunarodnih terorista i SAD bi barem trebalo da pokušaju da dokažu da nisu umješane u uništavanje gasovoda, izjavio je portparol ruske ambasade u SAD Igor Girenko.

Girenko je u srijedu rekao da se ti incidenti kvalifikuju kao akt međunarodnog terorizma, koji zahtjeva sveobuhvatnu i nezavisnu istragu.

„Ne bi škodilo da SAD, koje polažu pravo na monopol na istinu, pređu sa praznih optužbi upućenih nama na stvar o kojoj je riječ i barem pokušaju da dokažu da nisu umješane u uništavanje gasovoda”, naveo je Girenko, prenosi Tanjug.

On je ukazao na neobuzdanu reakciju portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa na pitanje novinara o tome šta bi administracija mislila o uključivanju UN u istragu sabotaže u Baltičkom moru.

Girenko je istakao da vlada SAD i američki mediji potpuno zanemaruju tu temu pošto je američki istraživački novinar Simor Herš objavio prošle sedmice na svom blogu da su američki marinci, po naređenju predsjednika Džozefa Bajdena, postavili eksploziv ispod gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u junu prošle godine tokom vježbe NATO-a, a da su ga zatim aktivirali Norvežani u septembru.

„Ruska strana neće dozvoliti da se umanji važnost situacije sa eksplozijama na kritičnoj energetskoj infrastrukturi, posebno s obzirom na to da nema informacija o nekoliko nedetoniranih eksploziva koji su očigledno ostali na morskom dnu”, rekao je Girenko.

Prajs je rekao u srijedu na konferenciji za novinare da SAD nemaju nikakve veze sa eksplozijama gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 i da su spremne da to ponove na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Adrijen Votson rekla je da je priča koju je iznio Herš potpuno lažna i potpuna fikcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: