23 Septembra, 2023

Prijava

Žirafe prilikom udvaranja reže, kašlju, zvižde, gunđaju, a seksualni život im nije nimalo lak

Poput mnogih parnoprsti kopitari, mužjaci žirafa moraju “da analiziraju” mokraću ženke kako bi otkrili da li je spremna za trudnoću.

Nažalost, životinjama visokim nekoliko metara nije baš lako da onjuše lokvu urina na tlu. Zbog toga moraju na neki način da nagovore ženku da mokre pred njima kako bi uhvatili mlaz dok je u vazduhu.

Moraju da gurnu ženku, nagovore je da sarađuje. Ako mužjak to ne uspe, znaće da za njih nema budućnosti“, rekla je veterinarka Linet Hart sa Univerziteta “UC Davis”.
Linet i Bendžamin Hart su posmatrali ove društvene životinje dok su se okupljale pored određenih područja u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji. U 102 navrata su zabilježili pokušaje mužjaka da istraži da li je ženka spremna na parenje.
Visoki mužjak je u tim prilikama njuškao ili tapkao po zadnjici nešto manju ženku. U nekim slučajevima je samo boravio u njenoj blizini jer ženke koje žele da se pare znaju da pričekaju da dođe “budući otac” kako bi mokrile.
Kada mužjak popije malo ženkine mokraće, pljuje mlaz i pravi posebnu grimasu kako bi urin prošao kroz specifičan otvor na vrhu usta u vomeronazalni organ pomoću kog može da detektuje feromone, piše Science Alert.
Naučnici su također primijetili da žirafe prilikom udvaranja ponekad reže. Nekada se smatralo da su ove životinje tihe, ali kasnije je otkriveno da kašlju, zvižde, gunđaju, pa čak i noću jezivo pjevuše jedna drugoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: