29 Marta, 2024

Prijava

VIDEO: Kineska policija ima novu pomoć u otkrivanju narkotika – vjeverice

Specijalni tim od šest vjeverica koje njuhom mogu da otkriju drogu je najnovija kineska linija odbrane u borbi protiv narkotika.

Šest posebno treniranih vjeverica sada čini podjedinicu gradske policijske brigade pasa u Čongkingu. Njihov trener Jin Jin rekao je lokalnim medijima da njegove vjeverice imaju oštro čulo mirisa. I predstavnici gradskih vlasti objavili su da se ovaj novi tim dodaje policijskim snagama.

 

Tako brigada policijskih pasa u gradu Čongkingu na jugozapadu Kine sada ima tim crvenih veverica koje im pomažu da nanjuše drogu u skladištima i na drugim lokacijama.
Iz gradske policije su rekli da su ove vjeverice male i okretne, i da mogu da pretražuju uske i nepristupačne prostore u skladištima do kojih psi ne mogu da dopru.

Vjeverice su obučene da koriste kandže za grebanje kutija i druge ambalaže, kako bi dale znak da su otkrile drogu, saopšteno je iz policije.
Ove vjeverice imaju vrlo osjetljivo čulo mirisa. U prošlosti, naša obuka malih glodara nije bila dovoljno razvijena da bismo pokušali sa ovakvim programom“, rekao je Jin Jin, policijski vodič za pse koji je zadužen da obučava tim vjeverica.
Jin je dodao da se program obuke razvijen za vjeverice u Čongkingu također može koristiti za obuku drugih životinja da nanjuše drogu.
Kina ima politiku nulte tolerancije prema upotrebi i trgovini drogom koja se smatra “zajedničkim neprijateljem čovječanstva”.
Kineske vjeverice koje njuše drogu mogu biti prve takve vrste. Ali životinje i insekti osim pasa također su korišteni za otkrivanje opasnih supstanci poput eksploziva.
Pentagon je 2002. podržao projekat korištenja pčela za otkrivanje bombi. U međuvremenu, Kambodža je rasporedila obučene pacove da pomognu jedinicama za uklanjanje bombi kako bi pretražile minska polja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: