28 Marta, 2024

Prijava

Memorijalni pohod na Lupoglav-Sjećanje na Iliju Dilbera, Milorada Stjepanovića i Zijaha Jajatovića

Planinarski savez FBiH/BiH okupio je sudionike iz BiH i regije na Memorijalnom usponu na Lupoglav. Time je obilježeno 53 godine od prvog zimskog pristupa na vrh Lupoglav i pogibije alpinista Ilije Dilbera, Milorada Stjepanovića i Zijaha Jajatovića prilikom povratka s vrha.

– U čast prvih penjača odazvalo se 70 učesnika iz cijele regije, a glavni vodič uspona bio je Zijad Landžo. Prilikom odavanja počasti, na grobovima alpinista obratio se predsjednik Saveza Rasim Radonja – navode iz Planinarskog saveza FBiH/BiH.

Na padinama Prenja, na jednom od njegovih najmarkantnijih vrhova – Lupoglavu, poginuli su 1970. godine alpinisti Ilija Dilber, Milorad Stjepanović i Zijah Jajatović. Oni su smrtno stradali nakon prvog uspješnog preskijavanja Prenja i prvog poznatog zimskog uspona na Lupoglav. Nažalost, između 13. i 14. februara 1970. godine, pri povratku s vrha, izgubili su se u gustoj magli. Šta se sve događalo i kako su izgledali njihovi posljednji trenuci zauvijek će ostati zapisano u prenjskoj bjelini.

Delegacija Planinarskog saveza FBiH/BiH, koju je predvodio predsjednik Rasim Radonja, ranije je odala počast i položila cvijeće na grob Zijaha Jajatovića u Sarajevu. Zijah Jajatović sahranjen je u rodnom Sarajevu, a Zeničani Ilija Dilber i Milorad Stjepanović na Prenju u podnožju Lupoglava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: