19 Aprila, 2024

Prijava

Klupsko SP 2023. u Saudijskoj Arabiji

Vijeće krovne Međunarodne nogometne asocijacije – FIFA izabralo je domaćina Svjetskog klupskog prvenstva 2023. godine.

Turnir će biti održan od 12. do 22. decembra ove godine u Saudijskoj Arabiji, saopćila je FIFA.

U nedjelju je u Maroku završen ovogodišnji turnir koji važi za 2022. U finalu je prvak Evrope Real Madrid savladao azijskog predstavnika Al Hilal iz Saudijske Arabije sa 5:3.

Upravo će Saudijska Arabija biti domaćin turnira 2023. godine. U sljedećoj verziji takmičenje će se i dalje odvijati po ustaljenom formatu sa sedam učesnika, pobjednika pojedinačnih kontinentalnih kupova i domaćina.

Očekuje se da će 2025. godine ovo takmičenje biti znatno prošireno, jer se na njemu očekuje učešće čak 32 tima. Evropu bi trebalo predstavljati 12 klubova, Južnu Ameriku šest, dok bi Azija, Afrika, Sjeverna i Centralna Amerika, Karibi, Okeanija i zemlja domaćin bi trebali imati po četiri učesnika.

Za sada je ova ideja još u povojima, planirani datum je juni ili jul 2025. godine, a domaćin još nije poznat.

Vijeće FIFA-e usvojilo i godišnji izvještaj za 2022. godinu, u kojem su također zabilježeni rekordni prihodi od 7,1 milijardi eura za period 2019.-2022. U periodu 2023.-2026. planiraju 10,3 milijarde eura prihoda.

– Rekordno ulaganje FIFA-e u nogomet rezultat je naše finansijske transparentnosti i primjer je kako planiramo da nogomet učinimo zaista globalnim – rekao je, između ostalih, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Istovremeno, FIFA je potvrdila da će, u skladu sa tradicijom, sva tri domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine, a to su SAD, Kanada i Meksiko, biti direktno kvalifikovana za Svjetsko prvenstvo. Kao rezultat toga, tri mjesta će biti oduzeta od kvote Konfederacije Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (Concacaf). Tako će sa ovog područja biti dostupna još tri kvalifikaciona mjesta za SP.

Na SP 2026. će prvi put nastupiti 48 reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: