29 Marta, 2024

Prijava

Sutra predstavljanje knjige ‘Narodna muzika Bosne i Hercegovine’

Promocija knjige “Narodna glazba Bosne i Hercegovine” koju su uredili Jasmina Talam i fra Ante Marić bit će održana u srijedu, 15. februara  sali “Cvjetko Rihtman”, Muzička akademija.

Knjiga je objavljena u okviru suradnje Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM Mostar. Kao rezultat višegodišnje suradnje, održan je naučni skup u čast obilježavanja 120 godina rođenja i 80 godina od stjecanja naučnog zvanja doktora filozofskih nauka (oblast etnomuzikologija) fra Branka Marića, a potom objavljen Zbornik radova.

Knjiga “Narodna glazba Bosne i Hercegovine” je prevod doktorske disertacije fra Branka Marića odbranjene na Staatsakademie für Musik und darstellende Kunst u Beču 1936. godine pod mentorstvom Roberta Lacha. U knjizi se nalaze preštampani naučni i publicistički radovi fra Branka Marića, te sačuvana arhivska građa i fotografije.

Pored urednika, na promociji će govoriti prorektorica za umjetnost Univerziteta u Sarajevu Tamara Karača Beljak, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš  i  dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Ališer Sijarić. Promotori su Fatima Hadžić, Lana Šehović i fra Robert Jolić, saopćeno je iz Muzičke akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: