18 Aprila, 2024

Prijava

Medicinske sestre svojim tijelima čuvale inkubatore s bebama tokom zemljotresa u Turskoj (VIDEO)

Kada je 6. februara katostrafalni zemljotres pogodio turski Gazijantep na posebnom zadatku su bile i medicinske sestre koje su štitile bebe u inkubatorima.

Podsjetimo, snažan zemljotres od 7,7 stepeni je 6. februara pogodio Tursku i Siriju, a do sada je stradalo više od 33.000 ljudi.

Nadzorne kamere su snimile situacije na odjeljenju intenzivne njege gdje su se nalazile i bebe. Sve je počelo da se trese u 4.17 sati ujutru, a dvije sestre su ušle u prostoriju sa inkubatorima.

– Bilo je sedam beba tog dana. Naša najveća sreća je bila što je bilo malo pacijenata, a njihovo stanje je bilo stabilno, tako da nam je bilo lakše da se evakuišemo. U prvi mah, nismo razumjele šta se događa. Čuo se snažan zvuk, a onda je počelo da se trese i bilo je sve gore i gore. Inkubatori su se tresli, držale smo za sve što smo mogle da uhvatimo iz straha da bi nekoj bebi moglo nešto da se dogodi. Naš jedini strah je bio da bi moglo nešto da im se dogodi. Mi možemo da se izvučemo, ali one zavise od nas – rekla je medicinska sestra Gazel Čališkan.

Sestre su strahovale da bi inkubatori mogli da se prevrnu ili da se uruši čitav plafon.

– U tom trenutku nisam razmišljala ni o sebi ni o svojoj porodici. Mi imamo ovdje odgovornost, mi možemo da se spasimo, ali bebe ne mogu. Kada je tlo prestalo da se trese, pokupile smo svu djecu i odijele ih do ambulante, to je tada bilo najbezbjednije mjesto. Nakon toga smo se sastali sa njihovim porodicama – dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: