20 Aprila, 2024

Prijava

Kafa, čaj ili nešto treće: Šta je glavni uzrok što zubi požute?

Boja zuba se mijenja s godinama. Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promijeni.

Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kafa, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije. Zubna gleđ sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnim na sve materije koji mogu da izazovu gubitak boje, objašnjava Kristof Benc, profesor stomatologije iz Nemačke.

Crno vino, kafa, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i lekova. Nadalje, boja zuba mijenja se s godinama. Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promijeni. Za ljude koji ne mogu da se odreknu kafe, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovno peru zube.

Zubni kamenac

Pod redovnim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Krop. “To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže”, rekao je. Osim redovne njege, trebalo bi redovito odlaziti kod stomatologa koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer naštetiti zubima. “Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure da operu zube”, kaže Benc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: