19 Aprila, 2024

Prijava

Evropu energetska kriza košta 800 milijardi eura

Evropa je od prošle jeseni izdvojila skoro 800 milijardi eura za sanaciju tekuće energetske krize, saopštio je jučer evropski  istraživački institut „ Brojgel“ sa sjedištem u Briselu, izvijestio je portal „ Euraktiv“. Brisel i članice EU su –nakon odluke da fazno smanje, a zatim i prekinu snabdijevanje ruskim energentima, za zaštitu domaćeg tržišta, privrede i domaćinstava od posljedica, zbirno izdvojile ili već uložile 681 milijradu eura. Od prošlog septembra, Velika Britanija je za istu svrhu namijenila 103 milijarde eura, a Norveška 8,1 milijardu dolara. Podaci o cehu energetske krize u Evropi za tržište Zapadnog Balkana ovom prilikom nisu objavljeni.

Unutar EU, najveći ceh podmirivanju tržišta u energetskoj krizi, platila je Njemačka, izdvajajući gotovo 270 milijardi eura u razne oblike subvencija i podsticaja. Velika Britanija, Francuska i Italija su svaka ponoasob, istim  alocirale oko 150 milijardi evra.

Iako je tekuća zima u Evropi bila uglavnom blaga, troškovi za sanaciju energetske krize osjetno su porasli od novembra 2022. do sada, sa ondašnjih 706 milijardi evra, na sadašnjih oko 792 milijarde.

Kako stvari sada stoje, energetske kriza koštala je Evropu više nego što je Brisel namijenio da potroši u borbu protiv pandemije korone 2020. Naime, za rvanje sa koronom, EU je svojevremeno formirala novčani fond ‘težak’ 750 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: